Ομιλία Μανόλη Στρατάκη κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Αναθεώρηση των διατάξεων περί κυρώσεων του ν.δ. 136/1946 «Περί Αγορανομικού Κώδικα» και άλλες διατάξεις»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29 Μαϊου 2008

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Αναθεώρηση των διατάξεων περί κυρώσεων του ν.δ. 136/1946 «Περί Αγορανομικού Κώδικα» και άλλες διατάξεις», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ως θιασώτης του νεοφιλελευθερισμού και της οικονομίας της αγοράς, με τις πράξεις της, δεν καλλιεργεί τον υγιή ανταγωνισμό αλλά ουσιαστικά τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τόνισε, ότι το ΠΑΣΟΚ, είχε προειδοποιήσει για την αναγκαιότητα επιβολής συγκεκριμένων μέτρων από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, για την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, αλλά δεν έγινε τίποτα από τότε, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο στην κοινωνία, η ασυδοσία και η αισχροκέρδεια να αυξάνονται συνεχώς, παρά τα περίφημα 41 μέτρα του Υπ.Ανάπτυξης.

«Αντί, κύριε Υπουργέ, να χτυπήσετε το γαϊδούρι για να καταπολεμήσετε το φαινόμενο, χτυπάτε το σαμάρι και επιβάλλετε τη διατίμηση στο ελαιόλαδο. Δεν έχετε καταλάβει ότι με αυτόν τον τρόπο πραγματικά προσπαθείτε απλά να ξεγελάσετε τους καταναλωτές; Αλλού είναι το πρόβλημα. Στα σπορέλαια είναι το πρόβλημα, το ελαιόλαδο εσείς θέλετε να χτυπήσετε, και χωρίς να προστατεύετε τον καταναλωτή, εκδικείστε τον παραγωγό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Στρατάκης, ενώ παράλληλα ζήτησε και επιβολή τιμής αγοράς από τον παραγωγό, που είναι και το πιο σημαντικό.

Κατηγόρησε το Υπουργείο ότι σκόπιμα δεν έχει επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις επιχειρήσεων και αλυσίδων καταστημάτων που πουλάνε ως και 30% ακριβότερα στην Ελλάδα τα ελληνικά προϊόντα, από ότι τα πουλάνε ως αλυσίδες στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες ή και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

«Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι προδιαγεγραμμένο, οι αισχροκερδούντες θα συνεχίσουν να αισχροκερδούν, οι πολίτες θα πληρώνουν το «μάρμαρο», και η Κυβέρνηση περί άλλων θα τυρβάζει, νομίζοντας ότι με τις εξαγγελίες μέτρων, που δεν έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει, μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Δυστυχώς δεν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα, τα περισσότερα των οποίων σκόπιμα δημιουργείτε, και η μόνη λύση είναι να αλλάξει η Κυβέρνηση», κατέληξε ο κ.Στρατάκης.