Ομιλία Μαν.Στρατάκη στο πολυνομοσχέδιο του Υπ.Οικονομικών.18/1/2012

Ομιλία Μαν.Στρατάκη στο πολυνομοσχέδιο του Υπ.Οικονομικών.

Σημεία ομιλίας του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Σοφ. Στρατάκη κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ.Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015»:

Καυτηρίασε τα φαινόμενα υποκρισίας και μικροκομματικής σκοπιμότητας των ομιλητών των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση γιατί ενώ συμμετέχουν και έχουν λόγο, θα έπρεπε να συμβάλλουν με παρεμβάσεις και διορθώσεις για να γίνουν τα κατά τη γνώμη τους σωστά σε όλους τους τομείς και όχι να έχουν το μόνιμο ρεφραίν ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο που χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους.
Για την τροπολογία του Υπ.Παιδείας, να μειωθεί στον 1 χρόνο η παραμονή των πρωτοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών σε παραμεθόριες περιοχές, ιδιαίτερα όταν είναι γνωστό ότι διορίζεται μακριά από τον τόπο τους και μάλιστα με έναν πενιχρό μισθό.
– Οι ρυθμίσεις για τη μεταφορά των μαθητών και οι παροχή δανείων στους ΟΤΑ, καθώς και αυτές που αφορούν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
– Για το άρθρο 4, παρ. 3, είναι λάθος η συμμετοχή στην αρμόδια Επιτροπή του Υπ.Οικονομικών (που αφορά τη Γεν.Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων), ενός εκπροσώπου του ΣΕΒ, αφού θα μπορούσε να τοποθετηθεί πχ ένα εκπρόσωπος από τη ΓΣΕΒEΕ, που καλύπτει και περισσότερους ανθρώπους, διότι έτσι φαίνεται ότι προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε κάποιους.
Για την παρ.9 του ίδιου άρθρου, ο κ.Στρατάκης επιφυλάχτηκε για την ψήφισή της, και εφόσον τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας, καθώς η δυνατότητα κατάργησης οργανικών μονάδων του Υπ.Οικονομικών με Υπουργική Απόφαση χωρίς προϋποθέσεις είναι λάθος και θα μπορεί ο εκάστοτε Υπ.Οικονομικών που ασφαλώς δεν θα είναι πάντα ο ίδιος, να μπορεί να κάνει προσωπικές εξυπηρετήσεις για συγκεκριμένες υπηρεσίες. Επομένως, επιβάλλεται να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια για την κατάργηση υπηρεσιών που δεν θα δίνουν το δικαίωμα κατάχρησής από τον όποιο Υπουργό, ιδιαίτερα όταν το τελευταίο διάστημα είχαμε τέτοιες περιπτώσεις όπου εξαιρέθηκαν υπηρεσίες συγκεκριμένων περιοχών, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου καταργούνται περιφερειακές ΔΟΥ της ενδοχώρας και Τελωνεία όπως του Τυμπακίου.
– Η ρύθμιση που αφορά τις δικηγορικές εταιρείες, δεν αιτιολογείται πλήρως, γιατί είναι γνωστό ότι έχουν πρόσφατα ψηφιστεί οι σχετικές διατάξεις για το θέμα και δεν μπορούμε να αλλάζουμε σε τόσο σύντομα χρονικό διάστημα το ισχύον καθεστώς.
– Οι ρυθμίσεις για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές είναι σωστές, αλλά θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης αδειών εκτός από τους παραγωγούς και στους εκπροσώπους ομάδων παραγωγων ή και εταιρειών αστικού τύπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα εκπροσωπούν τους παραγωγούς. Αυτό θα οδηγήσει σε μιας άλλης μορφής οργάνωση εμπορίας των προϊόντων τους για να ξεπεράσουν τα προβλήματα διάθεσης που αντιμετωπίζουν σήμερα προς όφελος και των παραγωγών και των καταναλωτών.