Ομιλία Μ.Στρατάκη για τον αναπτυξιακό νόμο (18/1/2011)

Ηράκλειο, 20/1/2011

Μ.Στρατάκης: Εξωστρεφής ανάπτυξη και αύξηση του εθνικού πλούτου, οι βασικοί στόχοι του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Την ανάγκη για μετάβαση της Ελλάδας από το καταναλωτικό πρότυπο στο παραγωγικό με ταυτόχρονη αξιοποίηση των συνθηκών του διεθνούς καταμερισμού για την παραπέρα ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας, τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης μιλώντας στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ.Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή.
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι οι προηγούμενοι 5 αναπτυξιακοί νόμοι τα τελευταία 30 χρόνια, δεν κατάφεραν, παρά το ότι προωθούσαν την αντίληψη της περιφερειακής ανάπτυξης, να αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έτσι παρατηρούνται φαινόμενα όπως πχ η η Αττική μαζί με τις γύρω περιοχές, να συγκεντρώνει σήμερα πάνω από το 60% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ πολλές επενδύσεις να είναι “φαντάσματα” και κενές περιεχομένου.
Επίσης, κάνοντας μια αναγωγή στο παρελθόν, διαπιστώνει κανείς ότι τα τελευταία 30 χρόνια επιδοτήθηκαν 21.000 επιχειρήσεις, δημιουργήθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή 700 επενδύσεις και 5.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο που είναι πάρα πολύ λίγα, μπροστά στις 1.000.000 επιχειρήσεις και τα 4.500.000 εργατικό δυναμικό που υπάρχουν στην Ελλάδα.
«Με τον αναπτυξιακό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να καλύψει τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται, όπως είναι η ανεπάρκεια των πόρων, η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια στη διαχείριση και η εσφαλμένη στόχευση. Γι’ αυτό οριοθετεί και βάζει τρεις γενικές κατηγορίες επενδύσεων, που έχουν να κάνουν με τη γενική επιχειρηματικότητα, με την τεχνολογική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνοχή. Επίσης, προωθεί τέσσερις ειδικές κατηγορίες επενδύσεων, οι οποίες είναι η νεανική επιχειρηματικότητα, τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα ολοκληρωμένα πολυετή επενδυτικά σχέδια και τα επενδυτικά σχέδια συνέργιας και δικτύωσης, κάτι πολύ σημαντικό, που θα συμβάλει στο να ξεπεραστούν προβλήματα που μέχρι σήμερα δεν τα είχαμε φροντίσει μέσα από την οργανωτική δομή που είχαμε δημιουργήσει, για να μπορέσουμε να επεκταθούμε και να έχει εξωστρέφεια η οικονομία μας».
Επιπρόσθετα, ο κ.Στρατάκης έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για κάποια άρθρα του αναπτυξιακού νόμου, αναφορικά με την ενίσχυση των κατασκευών κτηρίων που θα έπρεπε να επιδοτούνται, όπου αυτό είναι αναγκαίο, καθώς επίσης και για την ενίσχυση επενδύσεων τουρισμού και υγείας, διότι είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας σε μια χώρα που ο τουρισμός αναπτύσσεται. Ακόμη, επεσήμανε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι επιδοτήσεις επενδύσεων έως και 60-65% ανάλογα με την επένδυση και να επανεξεταστεί η αμοιβή των συμβούλων για μελέτες στην περίπτωση των μικρών επιχειρήσεων.
Τέλος, ο βουλευτής πρότεινε να ζητείται από τις τράπεζες προέγκριση και όχι έγκριση για να μην δημιουργείται πρόβλημα και κόστος σε όσους δεν θα εγκριθούν οι αιτήσεις τους εξαιτίας περιορισμένων πιστώσεων.
“Έτσι, θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στο να λειτουργήσει αυτός ο νόμος όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά και κυρίως στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε να πετύχουμμε την εξωστρεφή ανάπτυξη που θα αυξήσει την παραγωγή της χώρας και θα δημιουργήσει πλούτο που τον έχουμε ανάγκη και ως οικονομία, αλλά και ως κοινωνία”, κατέληξε ο κ.Στρατάκης.