Ομιλία Μ.Στρατάκη για το σχέδιο νόμου για την κτηνοτροφία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις», επεσήμανε την πρόθεση της Κυβέρνησης, για άλλη μια φορά, να φέρει ένα σχέδιο νόμου για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους και όχι λόγους ουσίας, καθώς τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου όχι μόνο δεν λύνονται με το παρόν σχέδιο νόμου αλλά σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις θα επιδεινωθούν.
Ο κ. Στρατάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση όλων των εργαζομένων του Υπουργείου, οι οποίοι εγκαλούν τον Υπουργό γιατί ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν αποζημιώθηκαν οι παραγωγοί για το χαμένο ζωικό κεφάλαιο αλλά και γιατί δεν αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στις υποδομές και στις εγκαταστάσεις τους.
Όπως επεσήμανε, οι κτηνοτρόφοι αντιλαμβάνονται τα επικοινωνιακά τρικ του Υπουργείου και την αδυναμία του να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου και προσπαθούν να απαλλαγούν το συντομότερο δυνατό από το ζωικό κεφάλαιο για να μην υφίστανται ακόμα μεγαλύτερες ζημιές στην πορεία του χρόνου.
Συγκεκριμένα τόνισε τον εμπαιγμό του Υπουργείου προς τους κτηνοτρόφους αναφέροντας χαρακτηριστικά την περιορισμένη επέκταση κάλυψης από τον ΕΛΓΑ νέων ασφαλιστικών κινδύνων τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο ΕΛΓΑ αφήνεται ουσιαστικά ακάλυπτος και δεν καλύπτεται ούτε το σύνολο των τοκοχρεωλυσίων του.
Αναλυτικά, ο κ. Στρατάκης επεσήμανε ότι μόνο στο πρώτο, από τα πέντε κεφάλαια του νομοσχεδίου, γίνεται μια προσπάθεια να καλυφθούν δήθεν θέματα ζωικής παραγωγής αλλά και σ’ αυτό παρατηρείται μια προχειρότητα, αφού όσο αναφορά τις άδειες των σταβλικών εγκαταστάσεων είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο τίθεται το ζήτημα σε ποιες σταβλικές εγκαταστάσεις μιλούμε, τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών έχει σταβλικές εγκαταστάσεις οι οποίες θέλουν κάποια νομιμοποίηση και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να ενταχθούν στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις διαδικασίες παραγωγής πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων.
Αναφορικά με το άρθρο 1, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια από το Υπουργείο να βγάλει από τον έλεγχο του ΕΟΦ τα προσθετικά των ζωοτροφών δίνοντάς τον σε διευθύνσεις οι οποίες δεν έχουν καν τις υποδομές να τα ελέγξουν, προφανώς γιατι σχεδιάζει να εξυπηρετήσει κάποιους οι οποίοι θέλουν να εισαγάγουν μεταλλαγμένα προϊόντα στη διαδικασία της διατροφής των ζώων.
Για τα ζητήματα που αφορούν τον ΕΛΓΑ και την κατάργηση του αντασφαλιστικού οργανισμού «ΟΑΣΙΣ», ο κ. Στρατάκης τόνισε ότι η Κυβέρνηση αγνοεί τον κανονισμό 1857/2006 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει ότι από 1/1/2010 δεν θα μπορούν οι αγρότες να παίρνουν το 100% της αποζημίωσης αλλά μόνο το 50% γιατι πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες αντασφάλισης.
Τόνισε την προσπάθεια εκπαραθύρωσης των αγροτών από τα όργανα λήψης των αποφάσεων τα οποία διαχειρίζονται δικά τους χρήματα, δικές τους εισφορές, ενώ όσον αφορά τη μετατροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος σε Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος, έγινε με μόνο στόχο και σκοπό την επιβολή πρόσθετης εισφοράς συνολικά στο κρέας 0,2% για να καλύψει το θέμα του ισοζυγίου του κρέατος, ξεγελώντας τους κτηνοτρόφους με την ελάχιστη μείωση της εισφοράς στο γάλα, με την προοπτική να βάλει εισφορά στο εισαγόμενο γάλα, όταν είναι γνωστό πόσο επισφαλές είναι αυτό το μέτρο, ιδιαίτερα με τον τρόπο που νομοθετείται.
Ο κ. Στρατάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, αυξάνοντας την βοσκοϊκανότητα των βοσκοτόπων ώστε να ξεπεραστεί το τεράστιο κόστος που έχουν οι ζωοτροφές, αλλά και τη δυνατότητα των παραγωγών να παράγουν πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα.
Αναφερόμενος στο πολύ σημαντικό ζήτημα των υπηρεσιών της περιφέρειας επεσήμανε την αδυναμία του Υπουργείου να διαχειριστεί ορθά το θέμα και να δώσει λύση στα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου, αφού ενώ δημιούργησε μια διεύθυνση ανά νομό και εντάχθηκαν σ’ αυτήν και τα γραφεία τοπικής ανάπτυξης, στη συνέχεια άλλαξε την απόφαση και τα γραφεία τοπικής ανάπτυξης θα υπάγονται στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου, ό,τι δηλαδή ίσχυε και πριν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι υπάρχουν υπηρεσίες του Υπουργείου ανά την ελληνική επικράτεια που έχουν διανομαρχική εμβέλεια.
Τέλος, επέκρινε την Κυβέρνηση γιατί καταργεί διατάξεις που συνέβαλαν στην αξιοπιστία του συνεταιριστικού κινήματος και πρότεινε τη ρύθμιση των χρεών με την καταβολή των χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία με 180 δόσεις και όχι 120, αφού πολλές οργανώσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα χρέη που αφορούν εισφορές των εργαζομένων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Στρατάκης επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το σχέδιο νόμου επί της αρχής και θα ψηφίσουν μόνο τα άρθρα εκείνα που έστω και μερικώς συμβάλλουν στην επίλυση κάποιων επιμέρους προβλημάτων.