Ομιλία Μ.Στρατάκη επί του σχεδίου νόμου του ΥΠΑΝ: «Διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών»

Ηράκλειο, 8/7/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών», επέκρινε τη σπουδή της Κυβέρνησης να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε άλλη συγκυρία και δεν έχει προσαρμοστεί κατάλληλα στις τρέχουσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Όπως τόνισε, το αναπτυξιακό μοντέλο που προωθείται με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης δεν δίνει την πρέπουσα σημασία στις εργασιακές σχέσεις, λειτουργώντας μονομερώς υπέρ του κεφαλαίου, όπως καταδεικνύουν και οι εξαιρέσεις που θεσπίζονται σχετικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις διασυνοριακές εταιρείες.

Αντί η ενσωμάτωση των οδηγιών να γίνεται σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, προκρίνεται αποκλειστικά το όφελος της αγοράς, μια αντίληψη που οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς.

Τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της ΝΔ εκφράζει αναμφίβολα και η τροπολογία που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο, σε σχέση με την προκήρυξη προγραμμάτων και δράσεων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, και η οποία όχι μόνο δεν σχετίζεται με το νομοσχέδιο αλλά καταλαμβάνει και διπλάσια έκταση σε σχέση με τον κύριο όγκο του.

Ο κ. Στρατάκης επεσήμανε ότι το ΕΣΠΑ καρκινοβατεί, καθώς έχουν χαθεί τουλάχιστον 200 έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει στην ελληνική περιφέρεια.

Όλα αυτά, συνέχισε ο βουλευτής, τη στιγμή που και έργα του Γ Κοινοτικού Πλαισίου δεν έχουν ολοκληρωθεί εξαιτίας επιλογών και λαθών της Κυβέρνησης.

Η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί, καθώς οι ρυθμίσεις της σχετικά με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις για κατηγορίες δαπανών και διαφοροποίηση ποσοστού συμμετοχής διαμορφώνουν ένα αρνητικό περιβάλλον για την έρευνα, συντελώντας και αυτές στην υποβάθμιση της δημόσιας ζωής στην οποία έχει οδηγήσει τον τόπο η ΝΔ, κατέληξε την ομιλία του ο κ. Στρατάκης.