Ομιλία Μ.Στρατάκη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

4/2/2011

Μ.Στρατάκης: “Η εξασφάλιση της ποιότητας, εγγύηση για υγιή συναγωνισμό στα επαγγέλματα”.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης μιλώντας στην Επιτροπή για το σχέδιο νόμου του Υπ.Οικονομικών «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερία-κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων», επεσήμανε ότι από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός έγινε η καρδιά και η κινητήριος δύναμη του ισχύοντος συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάργηση των περιορισμων στην άσκηση επαγγελμάτων είναι μια αναγκαιότητα των καιρών και θα πρέπει να τη δεχθούμε εάν θέλουμε πραγματικά να έχουμε και εμείς θετική προοπτική.
Ο κ.Στρατάκης τόνισε ακόμη ότι είναι ανάγκη να ξεπεραστούν προβλήματα και αρνητικές καταστάσεις που σήμερα όλοι βιώνουμε και που διαμορφώνουν για ορισμένα επαγγέλματα μια προνομιακή αντιμετώπιση.
Όμως, όπως υπογράμμισε, “εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι όντως η απελευθέρωση χρειάζεται αλλά απαιτείται, εάν πραγματικά θέλουμε η ανταγωνιστικότητα να υπηρετηθεί με την καλύτερη προοπτική και κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις, να δούμε πώς θα διασφαλίσουμε την ποιότητα. Δεν θεωρώ ότι η ποιότητα μπορεί να διασφαλισθεί με βάση μια κατώτερη αμοιβή, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αλλά θεωρώ ότι η ποιότητα μπορεί να διασφαλισθεί με βάση το επίπεδο γνωσής που έχει κατακτήσει ο καθένας”.
Έτσι, θα οδηγηθούμε σε πραγματική απελευθέρωση και θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα.
Και συνέχισε: “Βεβαίως, προβλέπεται και δίνεται η δυνατότητα κάποιοι φορείς, όπως τα Επιμελητήρια να χορηγούν επαγγελματικές άδειες, όταν το επιβάλουν λόγοι επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος. Εκεί είναι το κλειδί της υπόθεσης. Όπως είναι γνωστό, δεν μιλάμε μόνο για γιατρούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, αλλά μιλάμε για όλα τα επαγγέλματα που θα απελευθερωθούν απ’ αυτή την διαδικασία και τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην Οδηγία 2006/123/ΕΚ”.
Ο κ.Στρατάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποιο Επιμελητήριο, όπως για παράδειγμα το Γεωτεχνικό, το Οικονομικό κλπ. να γίνεται έρευνα του επιπέδου γνώσης του κάθε επιστήμονα, καθώς αυτή τη στιγμή οι άδειες που δίνονται έχουν να κάνουν με την ποιότητα της γνώσης και είναι γνωστό ότι, οποιοσδήποτε πάρει την άδεια, μπορεί να πάει να ασκήσει το επάγγελμα του οπουδήποτε, χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό.
Έτσι, πρότεινε να υπάρξει μία ρητή δέσμευση από πλευράς Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα που να αναφέρεται στα επαγγέλματα από την άσκηση των οποίων εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, ότι δεν θα σταματήσουν τα διάφορα Επιμελητήρια να δίδουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

“Γιατί, έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα επειδή έχουν πειθαρχικούς κανονισμούς και αν κάποιος παραβεί τη δεοντολογία ή δεν συμπεριφερθεί σωστά στα πλαίσια του όρκου που δίνει, τότε παρεμβαίνουν αυτά τα όργανα και υπάρχει μια σωστή λειτουργία στο όλο σύστημα”.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε ότι “θα πρέπει να προσεχτεί αυτό το κομμάτι του σχεδίου νόμου, γιατί ασφαλώς καθησυχάζουν εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες, που έχουν αγωνιστεί στη ζωή τους για να αποκτήσουν μια επιπλέον γνώση”.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο βουλευτής θέλησε να μεταφέρει ένα μήνυμα στους νέους κυρίως ανθρώπους ότι, αν πραγματικά έχουν ποιότητα γνώσεων, τότε δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και ταυτόχρονα θα καλλιεργηθεί ο απαιτούμενος υγιής συναγωνισμός στις νέες γενιές.