Ομιλία Μ.Στρατάκη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2010(11/11/2009)

Ηράκλειο, 13/11/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2010, επέκρινε τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας για παραποίηση των στοιχείων σχετικά με το έλλειμμα αλλά και το δημόσιο χρέος, για να παρουσιάσει το δήθεν έργο της κυβέρνησης.

«Βέβαια, τα νούμερα είναι αμείλικτα, γιατί είναι γνωστό ότι η ΝΔ παρέλαβε ένα δημόσιο χρέος πριν από πεντέμισι χρόνια της τάξης των 163 δις ευρώ και κατάφερε να το φτάσει στα 300 δις ευρώ. Αυτό και μόνο το νούμερο χωρίς στην ουσία να υπάρξει καμία ουσιαστική προοπτική στον τόπο και καμία ανάπτυξη, αποδεικνύει ποιές ήταν οι επιλογές, τί δημιουργήθηκε και πώς διαμορφώθηκαν οι καταστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σε σχέση με το έλλειμμα, ο κ.Στρατάκης ανέφερε ότι ακόμη και η διαπίστωση του εισηγητή της ΝΔ ότι αυτό είναι περίπου στο 8,3% έρχεται σε αντίθεση με αυτά που η ίδια η κυβέρνηση έλεγε, καθώς το εμφάνιζε ακόμα μικρότερο!

Αναφορικά με το θέμα της πώλησης του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους, ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι μπορεί η ΝΔ να υπερηφανεύεται για την πολιτική της επιλογή να στραφούμε προς στις ασιατικές χώρες για να δημιουργήσουμε μέσω αυτών ανάπτυξη, αλλά τελικά στην πράξη είναι κάτι που το πληρώνουμε διπλά, αφού εισπράττεται ένα πολύ μεγάλο μερίδιο του εθνικού πλούτου από την ανεξέλεγκτη πώληση κινεζικών προϊόντων στη χώρα μας.

Για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2010, ο βουλευτής επεσήμανε ότι είναι ένα σχέδιο με στόχους αναπτυξιακούς, με στόχους αναδιανομής και στόχους νοικοκυρέματος της οικονομίας της χώρας.

Επειδή, όμως, το σημαντικότερο αίτιο της διεθνούς κρίσης προήλθε από τις επιλογές του χρηματιστηριακού κεφαλαίου που ήθελε μέσα από τις συγκεκριμένες δομές που έχουν διαμορφωθεί να κάνει υπερσυγκέντρωση πλούτου σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αποτυπωθούν και στον κανονικό προϋπολογισμό του 2010, μέτρα και δράσεις για το πώς θα εμποδιστεί το χρηματιστηριακό κεφάλαιο να ξαναδημιουργήσει παρόμοιες κρίσεις και πώς μέσα από εκεί μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερα έσοδα.

Σε ό,τι αφορά το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους, ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι οι κατευθύνσεις αλλά και οι επιμέρους πολιτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν τόσο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας της δημόσιας διοίκησης γιατί όπως ανέφερε «αν πάμε με τις ίδιες δομές, στην πορεία τα αποτελέσματα εκ των πραγμάτων θα είναι πενιχρά, άρα δεν θα φτάσουμε τον στόχο που θέλουμε να υπηρετήσουμε».

Τέλος, επεσήμανε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η ουσιαστική αναδιανομή του εισοδήματος και το πώς θα αυξηθούν τα χαμηλά εισοδήματα και οι συντάξεις με στόχο την εξάλειψη της ανισορροπίας που βιώνουμε σήμερα.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «εκείνο που προέχει και που θα πρέπει η Κυβέρνηση να το υπηρετήσει με θρησκευτική ευλάβεια είναι να θεμελιώσει την πράσινη ανάπτυξη, γιατί τότε θα δημιουργήσουμε παραγωγή, τότε θα αυξήσουμε πραγματικά τον πλούτο, τότε θα δημιουργηθούν σταθερές και μόνιμες θέσεις, αυτό δηλαδή που θέλουμε και στοχεύουμε και που πιστεύω ότι θέλουν να υπηρετήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Γιατί διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια και κυρίως από τότε που ξεκίνησε το τέταρτο Κ.Π.Σ. ή αλλιώς ΕΣΠΑ, να διατίθενται και να καταναλώνονται κατά προτεραιότητα χρήματα που αφορούν διαδικαστικά ζητήματα (τεχνική βοήθεια) και όχι χρήματα για έργα υποδομής ή σε οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την υπηρέτηση της ανάπτυξης που θέλουμε και κυρίως σε ό,τι αφορά το νερό. Το θέμα τελικά είναι να βρούμε με ποιές πολιτικές μπορούμε να υπηρετήσουμε την πραγματική ανάπτυξη με τον σωστότερο και τον καλύτερο τρόπο».