Ομιλία Μ.Στρατάκη στη Βουλή για την πώληση της ΟΑ στην MIG

9/4/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτης Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ.Ανάπτυξης, σχετικά με την κύρωση της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών της Ολυμπιακής στη MIG, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση είναι γελασμένη εάν νομίζει ότι κατάφερε να ξεπουλήσει την Ολυμπιακή Αεροπορία και έσωσε τη χώρα με αυτό το κατόρθωμά της.

Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν υποστήριξε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όταν έπρεπε να συμψηφιστούν της εταιρείας με οφειλές του δημοσίου και αγνοήθηκαν οι διαδικασίες, όταν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα στηριζόταν η λύση που είχε επιλεγεί το προηγούμενο διάστημα.

«Αλλά τι κάνατε; Πήρατε μια εταιρεία με μηδέν χρέη και μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών, τεσσάρων χρόνων δημιουργήσατε 850.000.000 ευρώ χρέη στην εταιρεία. Και βέβαια μας μιλάτε αυτή τη στιγμή για ετήσια ζημιά της τάξης του 1.000.000.000 ευρώ, όταν είναι γνωστό ότι έχετε να συντάξετε ισολογισμό από το 2004»
, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τόνισε ότι χάρη στην Ολυμπιακή Αεροπορία ακούγεται η Ελλάδα στο εξωτερικό, αυτή είναι που πετά με τους κύκλους σε όλο τον κόσμο και έτσι είναι γνωστή, αυτή είναι που έχει την εμπιστοσύνη σε θέματα ασφαλείας των πελατών και των πολιτών. Και αυτό η κυβέρνηση το παραγνωρίζει.

«Όμως, αυτό το όνομα, αυτή τη φήμη που αλλού πληρώνεται με δισεκατομμύρια, εσείς θεωρείτε μεγάλο επίτευγμα που τη δώσατε με περίπου 170.000.000 ευρώ, όταν άλλες εταιρείες με λιγότερο πτητικό έργο πωλούνται ακριβότερα».

Άλλο σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει είναι το τί θα γίνει με τις άγονες γραμμές, για το οποίο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και όλα αφήνονται στην τύχη τους.

Το ΠΑΣΟΚ είχε ξεκινήσει και είχε προτείνει ως αντιπολίτευση τη δημιουργία μιας εταιρείας στην οποία θα είχε συμμετοχή το ιδιωτικό κεφάλαιο, θα είχε συμμετοχή το δημόσιο, και θα κρατούσαμε τη δυνατότητα να μπορούμε να υπηρετήσουμε αύριο πολιτικές που θα έχουν να κάνουν με τις άγονες γραμμές.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση και για το προσωπικό. Ενώ η κυβέρνηση μιλάει για 4000 νέες θέσεις εργασίες, δεν είναι σίγουρο ότι θα τους απασχολήσει με όλη αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται και παρά τις ρυθμίσεις που πέρασε με προηγούμενο νόμο.

Για την υπόλοιπη περιούσία της ΟΑ και τα ακίνητα η σύμβαση δεν αναφέρεται, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα κενό, το οποίο είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Ο κ.Στρατάκης επέκρινε τον Υπ.Ανάπτυξης ότι ήταν από αυτούς που είχαν την αντίληψη ότι έπρεπε να ξεπουληθεί από την αρχή η Ολυμπιακή Αεροπορία και το απέδιξε, όταν ήταν Ευρωβουλευτής, με τις συνεχείς ερωτήσεις του, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν σε βάρος των συμφερόντων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

«Οι επιλογές σας δεν αποσκοπούν στο πώς θα διασφαλίσουμε κάτι που μας έχει χαρίσει απλόχερα η Ολυμπιακή, που είναι η φήμη, η πελατεία και η ασφάλεια, ό,τι καλύτερο δηλαδή θα μπορούσε να υπάρξει για μια αεροπορική εταιρεία. Και ναι μεν μπορεί να υπάρχει μια αποδοχή από την πλευρά του επενδυτή, ότι θα δεχθεί την οποιαδήποτε συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, εσείς όμως οφείλατε, εάν είστε υπεύθυνη Κυβέρνηση, αυτό να το διασφαλίσετε εκ των προτέρων. Προκειμένου, όμως, να πετύχετε το στόχο σας, αγνοήσατε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, αγνοήσατε τα μελλοντικά συμφέροντα της χώρας. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν θα σας δικαιολογήσει ποτέ ο ελληνικός λαός. Γιατί πιστεύω ότι ξεπουλώντας την Ολυμπιακή Αεροπορία ξεπουλάτε ένα κομμάτι από την ιστορία της χώρας, ένα κομμάτι από αυτό που θα μπορούσε να διαφημίζει τη χώρα παντού στο κόσμο», κατέληξε ο κ.Στρατάκης.