Ομιλία Μ.Στρατάκη στη Βουλή για το νέο φορολογικό 15/4/2010

Ηράκλειο, 15/4/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μ.Στρατάκης: Η ΝΔ γκρέμιζε επί πεντέμισι χρόνια και το ΠΑΣΟΚ
κατάφερε στους πεντέμισι μήνες να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, παίρνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τόνισε ότι καλό θα ήταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση να μην μιλάει για αξιοπιστία, καθώς τα μεγάλα προβλήματα της αξιοπιστίας δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, αφού υπέκρεψε τα πραγματικά στοιχεία και δημιούργησε όλη αυτή την κατάσταση.
Αντίθετα, ολόκληρη η Ευρώπη αλλά και οι Διεθνείς Οργανισμοί, καταδίκασαν τις πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας που ακολούθησε μέχρι σήμερα τα τελευταία χρόνια, και βεβαίως επαινούν τώρα τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για ό,τι έχει καταφέρει μέσα σε ένα εξάμηνο.
«Γιατί, ενώ λέγεται ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να γκρεμίσεις κάτι και είναι δύσκολο να το κτίσεις, εσείς γκρεμίζατε πεντέμισι χρόνια και εμείς καταφέραμε στους πεντέμισι μήνες να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Στρατάκης.
Επίσης, απαντώντας στο ευφυολόγημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, ότι δήθεν «το χρέος είναι παιδί του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ότι «αν σε επίπεδο κυβερνήσεων, γονέας κάθε νέας κυβέρνησης είναι η προηγούμενη, τότε βεβαίως, ισχύει η παροιμία ‘αμαρτίες γονέων, παιδεύουσι τέκνα’, γιατί μας παιδεύουν οι δικές σας αμαρτίες και δεν παιδεύουν μόνο τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αλλά παιδεύουν σύσσωμο τον ελληνικό λαό».
Ο βουλευτής επικρότησε για άλλη μία φορά, τη νέα αντίληψη της κυβέρνησης για αποδοχή προτάσεων όταν δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νόμου και δεν είναι τυχαίο ότι στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων δέχθηκε 23 αλλαγές και στην Ολομέλεια έφερε 40 νέες επιμέρους αλλαγές, και αυτό αποδεικνύει ότι ακούει τους βουλευτές και δείχνει ότι θέλει να συνδιαλεχθεί και να κάνει πράξη τη «δημόσια διαβούλευση» που πρώτο το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Συνεχίζοντας ο κ.Στρατάκης ανέφερε ότι «εμείς ως ΠΑΣΟΚ είμαστε υπερήφανοι γιατί ουσιαστικά με αυτό το νομοσχέδιο υλοποιούμε το πρόγραμμά μας και κάνουμε το πρώτο βήμα των επαναστατικών αλλαγών που θέλουμε να κάνουμε ως παράταξη, για τις οποίες δεσμευτήκαμε προεκλογικά και με τις οποίες πιστεύουμε ότι θα αλλάξουμε τα δεδομένα στη χώρα: φορολογικό νομοσχέδιο, «Καλλικράτης» μεθαύριο, πράσινη ανάπτυξη, για να διαμορφώσουμε εκείνο το περιβάλλον που έχει στην εποχή μας ανάγκη η χώρα».
Με το παρόν σχέδιο νόμου για το φορολογικό σύστημα, επιδιώκεται να διαμορφωθεί ένα κράτος δικαίου και όχι ένα κράτος των ισχυρών, όπως δυστυχώς είχαμε καταφέρει μέχρι σήμερα.
Είναι απόλυτα δίκαιο όταν φορολογούνται στην ίδια βάση όλοι οι συντελεστές παραγωγής-κεφάλαιο, εργασία, περιουσιακά στοιχεία και, επομένως, το εισόδημα που προέρχεται από οποιαδήποτε από αυτές τις πηγές, να φορολογείται κατά το ίδιο ποσοστό και αυτό το πετυχαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το σχέδιο νόμου.
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε, επίσης, ότι: «πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα αναπτυξιακά κίνητρα που δίνονται από το νομοσχέδιο είναι τα περισσότερα δυνατά που θα μπορούσαν να δοθούν ως κίνητρα μέσω της φορολόγησης. Γιατί έχουμε πει και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα κίνητρα τα σχετικά με την ανάπτυξη θα δοθούν με άλλα σχέδια νόμου που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, που αφορούν το Υπουργείο Οικονομίας. Βεβαίως είναι σοβαρά τα κίνητρα από πλευράς φορολόγησης, όπως: η νεανική επιχειρηματικότητα και η μείωση της φορολογίας στα μη διανεμόμενα κέρδη, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ευρυζωνικότητα και την ευρεσιτεχνία κλπ.»
Και κατέληξε: «Ασφαλώς με το σχέδιο νόμου δεν λύνονται όλα. Δεν υποστηρίζει κανείς ότι μέσα από αυτές τις διευκολύνσεις δημιουργείται ολόκληρο το περιβάλλον που πρέπει να δημιουργηθεί, προκειμένου να πάρει η χώρα την αναπτυξιακή τροχιά που πρέπει να πάρει.
…Καλό θα ήταν, λοιπόν, όλες οι υγιείς δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις, όπως ακριβώς έχουν διαμορφωθεί σήμερα, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, γιατί το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποδώσει και θα αποδώσει, αν πραγματικά έχει τη στήριξη όσο γίνεται ευρύτερων δυνάμεων.
…Είναι γεγονός, όμως, ότι αυτές τις απόψεις και θέσεις τις στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και γι’ αυτό ακριβώς είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουν και θα πετύχουν προς την κατεύθυνση ώστε και η χώρα να ξεφύγει από τα αδιέξοδα, στα οποία έχει περιέλθει, αλλά και ο ελληνικός λαός να δει ένα καλύτερο αύριο».