Ομιλία Μ.Στρατάκη στη Βουλή

Ηράκλειο, 7/5/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ.Οικονομίας και Οικονομικών, «Ενσωμάτωση Οδηγιών 2006/98/ΕΚ, 2008/8/ΕΚ και 2007/74/ΕΚ, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήματος κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις», τόνισε ότι από τους 11 συνολικά βουλευτές που μίλησαν, μόνο ένας ήταν από τη Νέα Δημοκρατία και ο οποίος ουσιαστικά δεν στήριξε το σχέδιο νόμου αλλά προσπάθησε να περάσει κλίμα αισιοδοξίας για τις Ευρωεκλογές, και εδώ ταιριάζει η φράση του λαού μας: «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του».

«Διότι εσείς με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχετε κάνει αυτή τη στιγμή έχετε ανατρέψει αυτά που λέγατε. Ήλθατε και καταργήσατε ένα σωρό νόμους, στη συνέχεια τους επαναφέρετε, δημιουργώντας μία κατάσταση αλαλούμ που δείχνει την προχειρότητα με την οποία νομοθετείτε και κυρίως ότι στον σχεδιασμό σας δεν υπάρχει στόχος. Προσπαθείτε να καλύψετε κενά ή καταστάσεις που δημιουργούνται και διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη διεθνή κρίση αλλά είναι όμως αποτέλεσμα επιλογών που φέρνουν τη δική σας υπογραφή και οι καταργήσεις των νόμων και των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά ακόμα και δικών σας νόμων που δεν μπορέσατε να εντάξετε όλες τις ρυθμίσεις σε ένα πλαίσιο συνολικό ώστε τελικά να αναβαθμιστεί το σύστημα της χώρας μας που έχει να κάνει με τις εισπράξεις των φόρων».

Ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών στέλνει ραβασάκια σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που ξέρει ότι δεν έχουν να πληρώσουν, για να τύχουν της διαδικασίας της περαίωσης, όταν είναι γνωστό ότι δεν έχεις να πάρεις τίποτα από τον μη έχοντα.

«Άρα αυτό και μόνο δείχνει την αποτυχία σας και που βέβαια βασίζεται στην απειλή ότι αν δεν κάνουν περαίωση να πληρώσουν ένα ελάχιστο ποσό, θα πάτε να τους βρείτε κάποια στοιχεία λάθος για να τους επιβάλλετε επιπρόσθετα πρόστιμα, ενώ ξέρετε ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να ελεγχθούν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, να ξεκαθαρίσει το θέμα και αυτοί που πραγματικά έχουν, να πληρώσουν και να μην πληρώνουν οι πάντες όπως θέλετε να το κάνετε και κυρίως αυτοί που δεν έχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι το ΠΑΣΟΚ, ως αυριανή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το ενιαίο τέλος ακινήτων, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που κατήργησε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, φέρνοντας αυτό το ειδικό τέλος από το οποίο ευελπιστούσε ότι θα εισπράξει κάτι περισσότερο.

Όσον αφορά το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το λεγόμενο ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση κατάργησε όλες εκείνες τις αναπτυξιακές εταιρείες ως φορείς που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν περάσει τρία χρόνια σχεδόν και το ΕΣΠΑ ουσιαστικά να μην έχει ξεκινήσει ακόμα.

Για τους αστυνομικούς ψηφίζουμε τη ρύθμιση αλλά εσείς προεκλογικά τους τάζατε λαγούς με πετραχήλια και δεν τηρήσατε απολύτως τίποτα και γι’αυτό δίκαια διαμαρτύρονται.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η ρύθμιση για την αδελφή του δολοφονηθέντος Αλέξη Γρηγορόπουλου, θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, διότι δημιουργούμε έτσι ένα αίσθημα αδικίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις και αυτό το αίσθημα αδικίας δεν πρέπει να υπάρχει σε ανθρώπους που έχουν πληγωθεί, σε οικογένειες που πληρώνουν, σε οικογένειες που έχουν υποστεί διάφορες συνέπειες για διάφορους λόγους.

Και κατέληξε, θίγοντας το θέμα της έγκρισης των εξωσυμβατικών προμηθειών των νοσοκομείων, οι οποίες μπορεί να είναι και παράνομες.

«Έχει περάσει ένας χρόνος και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Είμαστε στον πέμπτο μήνα του έτους και ενώ υποτίθεται ότι αυτό το σύστημα θα λειτουργούσε από 1/1/2009, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Μ’ αυτό τον τρόπο νομίζετε ότι υπηρετείτε τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του τόπου, αλλά αυτό που κάνετε είναι να απαξιώνετε και την πολιτική ζωή της χώρας και τη λειτουργία του κράτους. Αυτό βέβαια προσπαθείτε να το αλλάξετε μέσα από την προπαγάνδα και μέσα από τα άλλα τερτίπια που χρησιμοποιείτε, αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε την ελληνική κοινωνία. Όλη αυτή η απαξίωση γίνεται καθημερινά ευρύτερα αποδεκτή και θα τη βρείτε μπροστά σας στις εκλογές».