Ομιλία Μ.Στρατάκη στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης 31 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα (19/6/09)

20/6/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυναμική παρέμβαση του Μ.Στρατάκη στη Βουλή για την αγροτική πολιτική

Κατά τη συζήτηση (Παρασκευή 19/6/09) της Επίκαιρης Ερώτησης 31 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, ο πρώτος επερωτών, Βουλευτής Ηρακλείου κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, έκανε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση της αποτυχίας των πολιτικών της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα τα τελευταία 5,5 χρόνια.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενώ υποσχέθηκε προεκλογικά τα πάντα, όχι μόνο δεν έδωσε και δεν έκανε τίποτα απ’ αυτά που υποσχέθηκε, αλλά αντίθετα αφαιρεί καθημερινά από όλους τους Έλληνες αγρότες αυτά που είχαν.

Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι με την κομματικοποίηση που επιβάλλεται σε όλους τους τομείς, υποθηκεύεται το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και το μόνο που μένει είναι ο απόηχος της κοροϊδίας και της απογοήτευσης των αγροτών.

Δεν είναι μόνο όσα τραγικά συνέβησαν με τα 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του εισοδήματος αλλά είναι χαρακτηριστική η έκθεση των κοινοτικών ελεγκτών καθώς επιβεβαιώνει το απόλυτο «χάλι» του ελληνικού συστήματος διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων (ΟΣΔΕ): Λαθροχειρίες στο εθνικό απόθεμα, αυθαιρεσίες στην αναγνώριση δικαιωμάτων, παιδαριώδη λάθη επί λαθών, κανένας διασταυρωτικός έλεγχος και χιλιάδες παρατυπίες.

«Οι αγρότες είναι αγανακτισμένοι. Και εσείς ως Υπουργός αντί να προστρέξετε στην επίλυση των προβλημάτων τους, αν και ως αντιπολίτευση ανεβαίνατε ακόμη και στα τρακτέρ, στέλνετε στους αγρότες, ακόμα και όταν είναι σε κλειστό χώρο, τα ΜΑΤ με δακρυγόνα και ληγμένα χημικά για να τους αντιμετωπίσετε μη διστάζοντας να χτυπήσετε με αυτά ακόμα και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και όσους είχαν προστρέξει να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους μετά από δική τους πρόσκληση, δηλαδή τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, τους Βουλευτές των περιοχών τους κ.λπ. Και αυτό ως φαινόμενο είναι που δείχνει πραγματικά τη νοοτροπία και την αντίληψη της Κυβέρνησης, το πώς θέλει να αντιμετωπίζει τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα των αγροτών αλλά και όλων των άλλων κοινωνικών ομάδων», ανέφερε ο κ.Στρατάκης απευθυνόμενος στον Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καθημερινά οι τιμές παραγωγού πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το λάδι όπου έπρεπε να φθάσει η τιμή κάτω από το 1,60 ευρώ για να ενεργοποιηθεί η αποθεματοποίηση, χωρίς ταυτόχρονα να διασφαλίζεται μια ευοίωνη προοπτική για τα προϊόντα.

«Και βέβαια έχουμε και την αύξηση των τιμών των εφοδίων. Μόνο τα λιπάσματα πήραν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αυξήσεις της τάξης του 100%, που σημαίνει δηλαδή ότι με έμμεσο τρόπο υπάρχει μια πολύ μεγάλη αφαίρεση εισοδήματος από τους αγρότες προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων. Και ενώ είχατε δεσμευτεί να παρέμβετε μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εν τούτοις δεν κάνατε απολύτως τίποτα και έχουν παρέλθει πλέον δέκα μήνες, σχεδόν χρόνος, και ακόμη δεν έχουν βγει πορίσματα σε σχέση με την ύπαρξη καρτέλ ή όχι όπως εσείς οι ίδιοι καταγγείλατε ως Κυβέρνηση».

Επίσης, ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς και στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για την αγροτική πολιτική καθώς έχουν αφαιρεθεί 1.222.000.000 ευρώ από τον καπνό, το βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά και την αγροτική ανάπτυξη, κατά τις διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2004.

Ακόμη, ανέφερε ότι ενώ είμαστε μόλις ένα μήνα πριν την εφαρμογή όσων απορρέουν από το τεστ υγείας (check up) της νέας ΚΑΠ, καμία διαβούλευση στην πράξη δεν έχει γίνει, καμία απόφαση δεν έχει παρθεί και η κυβέρνηση κοιμάται τον «ύπνο του δικαίου».

Ενώ, δηλαδή, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μία διαβούλευση σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια για το πώς πρέπει να χειριστούμε για τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια αυτές τις υποθέσεις, οι αγρότες δεν γνωρίζουν τίποτα.
Καμία πρωτοβουλία, κανένα σχέδιο. Ανενεργό και το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, παρά το ότι πολλά θα αποφασιστούν το φθινόπωρο ενώ αυτό θα συνεδριάσει τον Δεκέμβριο.

Τέλος, στη δευτερολόγια του ο βουλευτής κατηγόρησε τον Υπουργό για πλήρη αναξιοπιστία αλλά και προσπάθεια αποπροσανατολισμού των αγροτών, αφού όλοι ξέρουν ότι η κρίση στον αγροτικό τομέα προήλθε από την ανυπαρξία πολιτικών ή λαθεμένων χειρισμών της κυβέρνησης.