Ομιλία Μ.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου για την Ολυμπιακή

31 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Κοινωνικές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους στις εταιρείες «Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε.», «Ολυμπιακή Αεροπορία-Υπηρεσίες. Αεροπλοΐα Ε.» και «Ολυμπιακή Α Α.Ε.» του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, επεσήμανε τη συνήθη τακτική της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, της απαξίωσης δηλαδή και στη συνέχεια του ξεπουλήματος των κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων.
Και αυτό βέβαια δεν το κάνει τυχαία.

Είναι κορυφαία πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης η αποκρατικοποίηση, ακόμα και των κερδοφόρων οργανισμών, και στη συνέχεια η πώλησή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο κ. Στρατάκης τόνισε ότι, τη στιγμή που σε παγκόσμια κλίμακα, το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού έχει υποστεί μια ευρεία ήττα, με δεδομένη την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Κυβέρνηση εξακολουθεί και εφαρμόζει ένα αποτυχημένο και επικίνδυνο μοντέλο πολιτικής.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, αυτό μάλλον το έχουν αντιληφθεί και πολλοί από τους Βουλευτές της Ν.Δ. και για το λόγο αυτό έχουν λάβει το λόγο μόνο ελάχιστοι εξ αυτών στη συζήτηση στη Βουλή για το παρόν Σχέδιο Νόμου.

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι, ενώ είχε την επιλογή το κράτος να συμβάλλει στη διατήρηση του εθνικού αερομεταφορέα και να υπάρξει σχεδιασμός, προκειμένου να αναπτυχθούν συνδυασμένες μεταφορές που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά, όχι μόνο στον τομέα των μεταφορών, αλλά και στην εξυπηρέτηση των πολιτών και κυρίως στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, που κατά γενική ομολογία αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.

Κατέδειξε με στοιχεία τη ζοφερή κατάσταση που υπάρχει σήμερα στον εθνικό αερομεταφορέα που είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων επιλογών της Κυβέρνησης, όπως η ενοικίαση αεροσκαφών σε κόστος υψηλότερο από αυτό που θα είχε εάν προέβαινε ακόμα και στην αγορά τους, στις ακυρώσεις πτήσεων κ.λ.π.

Επισήμανε ότι το μόνο το οποίο προσπαθεί να επιτύχει ο Υπουργός και η Κυβέρνηση στο σύνολό της είναι η δικαίωση της αντιπολιτευτικής της πρακτικής, όταν το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση προσπαθούσε να διατηρήσει τον εθνικό αερομεταφορέα, όπως το έκαναν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο κ.Στρατάκης κατέκρινε την Κυβέρνηση και για ένα επιπλέον λόγο, ότι με την πρακτική της απαξίωση και του ξεπουλήματος των «Ολυμπιακών Αερογραμμών Α.Ε.» , χρεώνει το Δημόσιο και κατά συνέπεια τον ελληνικό λαό με ένα χρέος 2 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που θα μπορούσε να απαλλαγεί από αυτό, αρνούμενη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία σχεδίου που θα συμμετείχαν οι κατάλληλοι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις που με τη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων, σε ένα νέο σχήμα θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις να υπάρχει ένας εθνικός αερομεταφορέας που θα υπηρετούσε τους στόχους και τους σκοπούς που θα πρέπει να έχει η αναπτυξιακή διαδικασία μιας νησιωτικής χώρας, όπως η Ελλάδα.