Ομιλία Μ.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου για την οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας

Ηράκλειο 24/6/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις», ανάλωσε ο Βουλευτής Μανόλης Σοφ. Στρατάκης μιλώντας επί της αρχής του Σχεδίου Νόμου στη Βουλή, για να αποδείξει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία της Βουλής αφού δυο από τους Βουλευτές της έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν ψηφίζουν κανένα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και γι’ αυτό αντικαταστάθηκαν από το πρώτο Τμήμα της Βουλής.

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη και αυτή η αναξιοπιστία υποχρεώνει τους Βουλευτές να πάρουν αυτή τη θέση και ζήτησε από τον Υπουργό να δεσμευτεί ότι θα τηρήσει τις γραπτές ανακοινώσεις του Υπουργείου για τα νέα εφετεία, γιατί η Διοίκηση θα πρέπει να έχει συνέχεια αλλά και συνέπεια την οποία δυστυχώς δεν διαπιστώνουμε να έχει η Ν.Δ.

Τόνισε τις αντικρουόμενες απόψεις της κυβερνητικής παράταξης και σε άλλα άρθρα, όπως αυτό που αφορά την ποινικοποίηση της «κουκούλας» και ζήτησε από τον Υπουργό να την αποσύρει αφού ούτε οι Βουλευτές της Ν.Δ. δεν στηρίζουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

Μιλώντας για τον όρο «μεταρρύθμιση» που χρησιμοποιείται στον τίτλο του Σχεδίου Νόμου είπε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε ότι αφορά την οργάνωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας γιατί μάλλον «απορρύθμιση» γίνεται σε ένα κλειστό και αυστηρά ιεραρχικό περιβάλλον , δημιουργώντας μόνο τρεις νέες θέσεις παρά τις ανάγκες.

Ο κ.Στρατάκης τόνισε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαφωνεί με την ίδρυση κέντρων απεξάρτησης, αλλά όπου αυτά χρειάζονται καθώς ο αριθμός των έγκλειστων στις φυλακές εξαιτίας των ναρκωτικών είναι πολύ μεγάλος.

Υπενθύμισε στον Υπ.Δικαιοσύνης ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή τριάντα χιλιάδες εκκρεμούσες υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ότι κατατίθενται δέκα χιλιάδες έγγραφα ετησίως, επομένως «αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει μείζον ζήτημα και δεν μπορεί να ξεπεραστεί με αυτά που κάνετε εσείς, τα οποία χαρακτηρίζονται ως σταγόνα στον ωκεανό, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δεν είναι μόνο το πρόβλημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι το πρόβλημα όλων των δικαστηρίων της χώρας. Εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες οι εκκρεμούσες υποθέσεις που δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν και εν πάση περιπτώσει μιλάμε για τη δικαιοσύνη και δεν εξετάζουμε τη σημαντικότερη παράμετρο που είναι πώς θα προχωρήσουμε στην έγκαιρη απονομή της, ώστε να εξυπηρετεί το σκοπό της».

Και κατέληξε: «Σας προτείνουμε όμως διατάξεις που θα μπορούσαν πράγματι με μια διαφορετική αντιμετώπιση από την πλευρά σας να δημιουργήσουν κάποιο θετικότερο αποτέλεσμα απ’ αυτό που έχουμε σήμερα, χωρίς να σημαίνει ότι μπορούμε να λύσουμε ουσιαστικά τα προβλήματα της δικαιοσύνης, όπως τα βιώνουμε σήμερα και όπως τα πολλαπλασιάζετε, με τις όποιες παρεμβάσεις έχετε κάνει μέχρι σήμερα. Αυτό θεωρώ ότι είναι το αρνητικότερο στοιχείο της πολιτικής σας διαδρομής στην Κυβέρνηση, ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας που το αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός και γι’ αυτό θα συμπεριφερθεί ανάλογα την ώρα που πρέπει».