Ομιλία Μ.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

22/2/2012

Ομιλία Μ.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
Αναφέρθηκε και στο θέμα του κατακερματισμού του ENISA.

Τις προτάσεις του Δήμου Χερσονήσου σχετικά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ.Υποδομών: «Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών κλπ».
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας αυστηρότερος έλεγχος όσον αφορά τις προϋποθέσεις αδειοδοτήσεων κεραιών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία αλλά και να μην δημιουργούνται περιβαλλοντικά προβλήματα και αλλοιώσεις κυρίως σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με έντονη τουριστική δραστηριότητα.
Γενικότερα, το σχέδιο νόμου του Υπ.Υποδομών ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες στο εθνικό δίκαιο, κάτι που είχαμε υποχρέωση να το κάνουμε και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να βελτιωθούν οι παρεχόμενες ταχυδρομικές υπηρεσίες, ενώ θα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό, «εάν μπορέσουμε μέσα από την καθολική υπηρεσία να δώσουμε τη δυνατότητα διακίνησης εμπορευμάτων, δεμάτων μέχρι δύο κιλά».
Έτσι, απαιτείται να δημιουργείται δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση απώλειας, διασφαλίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και τη δυνατότητα που έχει ένας πολίτης μέσω της καθολικής υπηρεσίας να στείλει δέματα κάπου ή να στείλει το προϊόν του τυποποιημένο σε οποιονδήποτε παραλήπτη.
Η ίδρυση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων είναι μία σωστή κίνηση, καθώς αποβλέπει στο να υπάρξουν μέτρα και διαδικασίες, ώστε να μετριέται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για να εμπεδώσουμε κλίμα ασφάλειας στους πολίτες σε σχέση με την αδυναμία ή τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη δημόσια υγεία. Βέβαια, το εφάπαξ ποσό έως 12.000.000 ευρώ για την ίδρυσή του, πρέπει να προσεχθεί γιατί είναι πολύ σημαντικό.
Κλείνοντας, ο κ.Στρατάκης αναφέρθηκε στο θέμα του ENISA, τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει η χώρα μας να υπακούσει σ’ αυτή τη λογική που διάφορα κέντρα στην Ευρώπη προσπαθούν να περάσουν ως μία παγιωμένη αντίληψη, μέσα και από αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή ότι αυτός ο οργανισμός θα πρέπει να κατακερματιστεί, τη στιγμή που όταν αποκτήσαμε αυτόν τον Οργανισμό στην Ελλάδα το επιχείρημα από τον τότε Επίτροπο -που είναι σήμερα Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλανδίας- ήταν πως, επειδή ακριβώς αναφερόμαστε στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, δεν έχει καμία σημασία πού θα είναι η έδρα αυτού του Οργανισμού.
Επειδή τυχαίνει αυτή η έδρα σήμερα να είναι στην ελληνική περιφέρεια, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του Υπουργείου να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και να αξιοποιήσει όσο γίνεται καλύτερα αυτόν τον Οργανισμό, μέσα από τις δυνατότητες που δίνει το νομοσχέδιο, ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι κάναμε και εμείς ένα βήμα και είμαστε στο κέντρο των εξελίξεων, μια και έχουμε έναν τόσο σημαντικό Οργανισμό στην πατρίδα μας».