Ομιλία Μ.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου για το άνοιγμα των επαγγελμάτων (17/2/2011) + video


17/2/2011

Μ.Στρατάκης: “Κωλοτούμπες” κάνει η Νέα Δημοκρατία για να μην χρεωθεί το μνημόνιο, που αυτή έφερε.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: “Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας-Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων”, κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι αποφεύγει να στηρίξει και να ψηφίσει και αυτά με τα οποία θεωρητικά δήθεν συμφωνεί, για να αποστασιοποιηθεί από το μνημόνιο, προκειμένου να ξεχαστούν οι ευθύνες της για το δράμα που δημιούργησε στον ελληνικό λαό, χωρίς να συμβάλλει στην λύτρωσή του.
Η ανακολουθία μεταξύ λόγων και έργων που επισημάνθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, είναι ένα δείγμα της τακτικής της Νέας Δημοκρατίας που ακόμη και «κωλοτούμπες θα κάνει για να αποστασιοποιηθεί από το μνημόνιο που η ίδια έφερε».
Για το σχέδιο νόμου ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε ότι η ανάγκη να προσαρμοστούμε στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, επιβάλλει το άνοιγμα των επαγγελμάτων για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία, όπως πιστεύει και η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από 75%, του ελληνικού λαού.
Εξάλλου, μελέτες του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. επισημαίνουν ήδη από το 2005 το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του.
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε στην πολιτική ηγεσία του Υπ.Οικονομικών συγκεκριμένες παρατηρήσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του σχεδίου νόμου.
Έτσι, κράτησε ξεκάθαρη θέση όσον αφορά του γεωτεχνικούς αναφέροντας χαρακτηριστικά:
“Για την άδεια των Γεωτεχνικών, που αφορά άσκηση ρυθμιζομένων επαγγελμάτων για την οποία απαιτείται πιστοποίηση συγκεκριμένων επαγγελματικών προσόντων από ένα φορέα που είναι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, δεν αμφισβητείται ότι δεν δημιουργεί κλειστό επάγγελμα, διότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε γεωγραφικός, ούτε ποσοτικός. Όμως, το διάστημα που απαιτείται σήμερα για να πάρει κάποιος την άδεια με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται, που είναι ουσιαστικά το να αναγνωριστούν συγκεκριμένα προσόντα για να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι το πολύ δύο μήνες. Η διαδικασία που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, που καταργεί αυτή την άδεια, έχει χρονικό όριο 3 μήνες, επομένως είναι πλεονεκτικότερη η ήδη υφιστάμενη ρύθμιση. Εξάλλου και η ΟΚΕ και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής δέχεται ότι υπάρχει αυτή η συνάφεια και θα πρέπει να επανεξεταστεί η ρύθμιση και να μπει η διάταξη, όπως την έχει επεξεργαστεί ο νομικός σύμβουλος του Υπ.Οικονομικών, που λέει ότι θα ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΠΔ 38/2010 και η οποία θα συμβάλλει στο να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα αλλά και θα αποφευχθεί η σύγκρουση με άλλες οδηγίες της Ε.Ε. με τις οποίες έχουμε εναρμονιστεί”.
Επίσης, ο βουλευτής ανέφερε ότι θα ήταν σκόπιμο να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την δημιουργία εταιρειών δικηγόρων μόνο από δικηγόρους του ίδιου συλλόγου, με σκοπό την αποφυγή δημιουργίας καρτέλ, αίτημα που έχουν διατυπώσει όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι με το συζητούμενο σχέδιο νόμου, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, θα καταφέρουμε να υπηρετήσουμε τον υγιή ανταγωνισμό και να συμβάλλουμε σ’ ένα καλύτερο περιβάλλον για την οικονομία, κατέυθυνση προς την οποία εργάζεται καθημερινά η κυβέρνηση και γι’ αυτό το λόγο έχει την ανάγκη στήριξης όλων μας.
Κατά τη συζήτηση των άρθρων, ο Υπουργός Οικονομικών έκανε δεκτή την τροποποίηση που πρότεινε ο κ.Στρατάκης όσον αφορά τη διαδικασία χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματων των γεωτεχνικών και θα ισχύουν οι μέχρι σήμερα υφιστάμενες διατάξεις.
Τέλος, έγινε δεκτή και η τροποποίηση που πρότεινε μαζί και με άλλους βουλευτές, ώστε να μπορούν να δημιουργούνται εταιρείες με μέλη δικηγόρους που ανήκουν σε έναν μονο δικηγορικό σύλλογο.