Ομιλία Μ.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου: «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη»

11/3/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μ.Στρατάκης: Υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τους εποχικούς πυροσβέστες, διευθετούνται χρόνια ζητήματα για την ΕΛ.ΑΣ.

Με πολύ θετικά σχόλια μίλησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης για το σχέδιο νόμου του Υπ.Προστασίας του Πολίτη: «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη το βράδυ.

Όπως επεσήμανε, το σχέδιο νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί μπαίνει μία διαφορετική λογική για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυθαιρεσίας, ενώ για πρώτη φορά αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της προτασίας του πολίτη ενιαία μέσα από ένα Υπουργείο.
Βεβαίως και η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης μέσω της δημιουργίας Κέντρου Μελετών Θεμάτων Ασφάλειας και της εκμετάλλευσης προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει το νομοσχέδιο, συμβάλλει εξίσου θετικά στη βελτίωση των ζητημάτων ασφάλειας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Στρατάκης, «Σε μία κρίση, όπως είναι η σημερινή οικονομική -που δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κρίση αξιών και πολιτισμική κρίση- είναι πολύ σημαντικό και έχει πολύ μεγάλη σημασία ένα Υπουργείο, που άπτεται δραστηριοτήτων και εξουσιών που αφορούν τον πολίτη, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η δημοκρατία, η ελευθερία, δηλαδή οι ανθρώπινες αξίες, να δίνει το στίγμα σε ό,τι έχει να κάνει με τα ζητήματα της διαφθοράς, της αυθαιρεσίας, της διαφάνειας και όλα αυτά τα οποία διαλαμβάνονται εν λόγω νομοσχέδιο».

Όμως, όπως τόνισε ο κ.Στρατάκης, εκτός του ότι διευθετούνται ζητήματα που απασχολούσαν το Αστυνομικό Σώμα, το πιο σημαντικό επίτευγμα του νομοσχεδίου είναι ότι επιλύονται επιτέλους τα σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με τους εποχικούς Πυροσβέστες, όπως είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής επεσήμανε ότι μπορεί αυτές τις ρυθμίσεις να διαμορφώνουν ένα κλίμα σε ορισμένο ποσοστό πυροσβεστών που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές, και ζήτησε να αλλάξουν αυτά που αφορούν την ηλικία και το επίπεδο γνώσης τους.
Και αν αυτό δεν γίνει κατορθωτο, να υπάρξει δέσμευση από πλευράς Υπουργείου ότι η Πολιτεία δεν θα αγνοήσει την μέχρι σήμερα πολύτιμη συνεισφορά τους στο Πυροσβεστικό Σώμα και ότι στο μέλλον αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να απασχοληθούν σε μία δραστηριότητα που και μέχρι σήμερα έκαναν με πολύ μεγάλη επιτυχία, ώστε πράγματι να ξέρουν και αυτοί ότι κάποια στιγμή, τελειώνοντας τη σταδιοδρομία τους, θα μπορούν να πάρουν μία σύνταξη και να έχουν ασφάλεια στο μέλλον.

Σε σχέση με τη μεταφορά της Αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία που προβλέπει το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι θα πρέπει να της δοθούν και αρμοδιότητες αστυνόμευσης, τόσο αναγκαίες για την ελληνική ύπαιθρο, εξαιτίας της έλλειψης ζωτικού χώρου σε πολλές δραστηριότητες.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο νόμου είναι προς τη θετική κατεύθυνση «γιατί πραγματικά πετυχαίνουμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που ταλάνιζαν για πολλά χρόνια την ελληνική πολιτεία και τους πολίτες αυτής της χώρας».