Ομιλία Μ.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου του Υπ.Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Συγκεκριμένες προτάσεις του Μ.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου για τη φοροδιαφυγή.
«Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και αν κάποιοι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία».

«Η Νέα Δημοκρατία ίσως στεναχωριέται που υπάρχει μία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις ανάγκες της χώρας, από τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και καταβάλλει συστηματική προσπάθεια να ξεχαστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου του Υπ.Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις». Όμως, όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό να τεθούν στο περιθώριο όλες αυτές οι φημολογίες που το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν γιατί δυστυχώς επηρεάζουν τους πολίτες και ίσως αυτό επιδιώκουν κάποιοι.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 140 νομοσχέδια που αφορούν το φορολογικό σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί ένα δαιδαλώδες σύστημα που αφορά τη φορολογία και που βεβαίως δίνει τα πρωτεία στην Ελλάδα όσον αφορά την πληθώρα τέτοιων νόμων.
Όμως, αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, ότι μία από μεταρρυθμίσεις που θα κάνει είναι αυτή που αφορά το φορολογικό σύστημα της χώρας.
«Και προχωρούμε συστηματικά και μεθοδικά στο να ολοκληρώσουμε αυτή τη μεγάλη αλλαγή όσο και αν κάποιοι θέλουν να λένε ότι δεν υπάρχουν βελτιώσεις ή θετικές εξελίξεις. Όλα αυτά που γίνονται, γίνονται προς την κατεύθυνση του τελικού στόχου που είναι πώς θα διαμορφώσουμε ένα σύστημα φορολογίας, όσο γίνεται πιο δίκαιο και αποτελεσματικό, για να μπορέσουμε πράγματι ως χώρα να μην έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό είσπραξης σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μια πλευρά και από την άλλη να αδυνατούμε -ενώ το ΑΕΠ μένει στα ίδια επίπεδα- να καλύψουμε τις ανάγκες του κράτους που είναι αυξημένες και υποχρεωνόμαστε γι’ αυτό το λόγο να δανειζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Στρατάκης εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για τις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών να προβεί σύντομα σε αλλαγή του κώδικα βιβλίων και στοιχείων σε μελλοντικό νομοσχέδιο, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό από τους ειδικούς, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο και μία ορθολογική φορολογική πολιτική.
Όσον αφορά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αυτό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με μέτρα όπως:
– Τα μέτρα καταστολής της φοροδιαφυγής και η εφαρμογή του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής που πρέπει να γίνει προτεραιότητα, όμως, χρειάζεται σε επόμενη φάση να θεσπιστούν και μέτρα πρόληψης, ενώ η συστηματική αξιολόγηση του φορολογικού συστήματος, ο απολογισμός δηλαδή, είναι εξίσου σημαντικές παράμετροι.
– Η εισαγωγή 2% φόρου στο κέρδος των εισηγμένων μετοχών στο χρηματιστήριο που μεταπωλούνται. Άλλωστε, είναι γνωστές οι απόψεις των ειδικών, για το τί θα μπορούσε να συμβεί και σε παγκόσμιο επίπεδο εάν έμπαινε αυτός ο φόρος σε όλες τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
– Η αύξηση κατά 4% του φόρου στους εφοπλιστές μέχρι το 2015.
– Οι ρυθμίσεις για τα αγροτικά αυτοκίνητα, δηλαδή αυτά μέχρι 3.500 κυβικά, είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς δίνουν τη δυνατότητα και στους αγρότες της χώρας μας και στους επαγγελματίες να αλλάξουν τα αυτοκίνητά τους και να μπορούν να επωφεληθούν ρυθμίσεων από τις οποίες επωφελούνται άλλες κατηγορίες πολιτών.
Τέλος, ο βουλευτής πρότεινε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου και θα δίνουν θετική προοπτική σε ορισμένες καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και που είναι αρνητικές:
– Μέχρι την αλλαγή του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, άρα και την επίλυση ενός υπαρκτού προβλήματος, να υπάρξει μία σιωπηρή παράταση στην τήρηση βιβλίων από τους αγρότες στις λαϊκές αγορές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι πολύ μικροί και δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό πράξη, αφού προσπαθούν για μερικούς μήνες κάθε χρόνο να πουλήσουν τα προϊόντα που παράγουν, ώστε να έχουν ένα εισόδημα με δεδομένη την εκμετάλλευσή τους από τα καρτέλ και τα μονοπώλια.
– Είναι αναγκαία η συμμετοχή των πολυτέκνων στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), καθώς είναι μία πολυπληθής ομάδα την οποία έχουμε ανάγκη ως κοινωνία, γιατί συμβάλλει στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και η άποψή της είναι βαρύνουσα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ΟΚΕ.
– Να προσεχθεί η διάταξη με το περιθώριο κέρδους στα καπνικά προϊόντα, καθώς υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις και από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, εξάλλου τελειώνει μέσα στο χρόνο η ισχύς της διάταξης και θα ήταν καλό να αποφύγουμε αυτά που καταγράφει σαν παρατηρήσεις και ενδεχομένως κάποιους να τους ωθήσει στα δικαστήρια.