Ομιλία Μ.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την προστασία της βιοποικιλότητας

10/3/2011

Μ.Στρατάκης: Αναγκαίο για τη χώρα μας το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Παίρνοντας τον λόγο κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής “Διατήρηση της βιοποικιλότητας”, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης τόνισε ότι το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού η βιοποικιλότητα είναι ένα μείζον θέμα για τη χώρα μας η οποία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, επειδή έχει χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι οι υποχρεώσεις μας είναι πολύ περισσότερες από αυτές μιας οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Ο κ.Στρατάκης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα της όποιας νομοθεσίας, όσο καλή κι αν είναι, για την προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος γενικότερα, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα και τονίζοντας ότι «οι μηχανισμοί που θα έπρεπε να υπάρχουν για τον απαραίτητο έλεγχο, δεν υπάρχουν και άρα δεν υπάρχει και η σωστή προστασία της βιοποικιλότητας. Παρόλ’ αυτά το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν πρέπει να εθελοτυφλούν σε περιπτώσεις ολοφάνερης καταστροφής προστατευόμενων περιοχών και ζωνών Natura, από ανθρώπινες δραστηριότητες, λατομεία κλπ, γιατί αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα αλλά και έλλειψη αξιοπιστίας σε ένα κράτος που θέλει όντως να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα.
Όσον αφορά τις άλλες διατάξεις που περιέχονται στο σχέδιο νόμου και αφορούν πολεοδομικά θέματα, ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε ότι αυτά θα έπρεπε να μην συγχωνευτούν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αλλά να αντιμετωπιστούν συνολικά σε μελλοντική νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και η Πολιτεία οφείλει να επιληφθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στα πλαίσια ενός ευνομούμενου κράτους.
Για το θέμα δε των αυθαιρέτων, τόνισε ότι δεν φταίνε αποκλειστικά οι πολίτες για τις αυθαιρεσίες που υπάρχουν, άλλα έχει μερίδιο ευθύνης και η Πολιτεία, ώντας ανοργάνωτη σε ό,τι αφορά την πολεοδόμηση, την αξιοποίηση των χώρων, των χρήσεων γης και όλων αυτών τα οποία είναι προϋποθέσεις, αν θέλουμε να βάλουμε τάξη σε ένα σύστημα και σε ένα κράτος το οποίο πραγματικά θα πρέπει κάποια στιγμή να δείξει ότι έχει μια ευρωπαϊκή λογική και ότι μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “…δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε για την κατάσταση των αυθαιρέτων. Κανείς δεν λέει να νομιμοποιήσουμε τα αυθαίρετα, αλλά, όμως, θα πρέπει να βρούμε μία λύση, ιδιαίτερα όπου οι περιοχές αυθαιρέτων έχουν ενταχθεί σε σχέδια πόλεων. Οι εντάξεις έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, αλλά σε αυτές τις περιοχές πρέπει να σκύψουμε με προσοχή. …Εάν τα κτίρια αυτά είναι αντισεισμικά, εάν καλύπτουν τις προδιαγραφές των κανόνων δόμησης τότε, βεβαίως, να ενταχθούν στις διαδικασίες του σχεδίου, πληρώνοντας κάτι επιπλέον οι ιδιοκτήτες τους. Τότε θα δείξουμε ότι δεν εθελοτυφλούμε, ότι δεν σκεπάζουμε προβλήματα, αλλά προσπαθούμε να τα λύσουμε και άρα θα είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε και τη δημιουργία παρόμοιων φαινομένων και προβλημάτων στο μέλλον”.