Ομιλία στη Βουλή για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής

19 Ιανουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης που κατέθεσε η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 και επόμενα του Κ.τ.Β. και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη Υπουργών», επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας σήμερα βιώνει κυβερνητική, οικονομική και πολιτική κρίση, γεγονός που αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης της Ν.Δ και του κ. Καραμανλή.

Όπως επεσήμανε, υπάρχει κυβερνητική κρίση γιατί από όσα λαμβάνουν χώρα, σε καθημερινή πλέον βάση, διαπιστώνεται η παντελής έλλειψη της Κυβέρνησης, οικονομική κρίση, η οποία όμως προήλθε από την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης , πριν ακόμα ξεσπάσει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ τέλος υπάρχει πολιτική κρίση γιατί ευτελίζεται η πολιτική ζωή και ακυρώνεται το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ο κ. Στρατάκης τόνισε ότι, δυστυχώς, αυτό που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο κάθε Έλληνας πολίτης είναι ένας ορυμαγδός σκανδάλων με παραγωγό την ίδια την Κυβέρνηση και τα στελέχη της, χωρίς ωστόσο να τιμωρούνται οι αυτουργοί τους.

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση γιατί, αν και η Εξεταστική Επιτροπή απέδωσε πολιτικές ευθύνες , δεν γίνεται καμιά προσπάθεια για πλήρη διαλεύκανση, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία απαξιεί να εξετάσει εάν υπάρχουν και άλλες ευθύνες, πέραν αυτών.

Επεσήμανε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ έγινε για να συσταθεί Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή , η οποία θα διερευνούσε αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί και ευθύνες Υπουργών και στελεχών της Κυβέρνησης για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου, ενώ επέκρινε τη στάση τη κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη στάση της γιατί το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κουκουλώσει τα σκάνδαλα και να περισώσει τους εμπλεκόμενους, ξεχνώντας τη σεμνότητα και ταπεινότητα που είχε επαγγελθεί.

Τέλος, ανέφερε ότι η αποχώρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας από το Κοινοβούλιο ισοδυναμεί ουσιαστικά με αποχώρηση της Κυβέρνησης και εκείνο που απομένει είναι αυτή την αποχώρηση από την εξουσία να την επιβεβαιώσει- και θα το κάνει πολύ σύντομα- ο ελληνικός λαός.