Ομιλία στη Βουλή για τα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης

5 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης και άλλες διατάξεις», επεσήμανε την αδράνεια που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση, στην επίλυση ιδιαίτερα σημαντικών ζητημάτων, όπως είναι οι συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων και ο χρόνος απόδοσης της δικαιοσύνης.

Όπως επεσήμανε, το παρόν Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να οδηγήσει στη λύση κρίσιμων ζητημάτων όπως ο χρόνος απόδοσης της δικαιοσύνης και η ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι στις φυλακές.

Ο κ. Στρατάκης τόνισε ότι τα δύο αυτά ζητήματα είναι μείζονος σημασίας και επιβάλλεται η Κυβέρνηση να δείξει τη δέουσα προσοχή εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, ζητήματα που άπτονται στο χώρο της δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι, όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις φυλακές Αλικαρνασσού , τα στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας της τραγικής κατάστασης αφού στα εκατό κελιά που υπάρχουν φιλοξενούνται τριακόσιοι ογδόντα οκτώ κρατούμενοι, ενώ οι διαδικασίες σχετικά με τις φυλακές της Νεάπολης, που θα αποφορτίσουν την κατάσταση , εδώ και πέντε χρόνια έχουν βαλτώσει.

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση γιατί, δεν έχει δείξει την δέουσα προσοχή στο ζήτημα του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης , γεγονός που είναι ιδιαίτερα έντονο στην Κρήτη με τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν και συγκεκριμένα με την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους για δύο και πλέον μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με παρέμβασή του ο Υπουργός, μετά την τοποθέτηση του κ. Στρατάκη επεσήμανε ότι πράγματι η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές Αλικαρνασσού είναι αυτή που περιέγραψε ο βουλευτής και τόνισε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μέσα στο επόμενο έτος να έχουν λυθεί κάποια προβλήματα.