23/3/2011
Δεκτή η τροποποίηση του Μ.Στρατάκη για εξαίρεση του ΙΤΕ ως ερευνητικού φορέα από περαιτέρω μείωση των αποδοχών του προσωπικού του.
Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης σχετικά με τις «δύο γραμμές» της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπ.Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», κάτι που είχε επισημάνει και σε προηγούμενα νομοσχέδια.
Και αυτό γιατί ενώ ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ έλεγε προσφάτως άλλα σε σχέση με τη στήριξη που οφείλει να παρέχει η Πολιτεία σε φορείς του πολιτισμού με διεθνές κύρος, όπως είναι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε επιμόνως την απόσυρσης σχετικής διάταξης στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου που αφορούσε την ανάληψη του χρέους από πλευράς
ελληνικού δημοσίου για το Μέγαρο Μουσικής που έτσι κι αλλιώς ήταν εγγυητής αλλά με την ταυτόχρονη απόκτηση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου.
«Γιατί ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει εδώ και καιρό τριχοτομηθεί, φοβούνται μήπως γίνουν και άλλες τομές, γι’αυτό το λόγο προσπαθούν να συγκρατήσουν δυνάμεις και άλλα λένε στη Συγγρού, άλλα στη Βουλή και άλλα στα μέσα επικοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το σχέδιο νόμου, ο κ.Στρατάκης επεσήμανε, όπως είχε κάνει και στην ομιλία του επί της αρχής, ότι με αυτό υλοποιείται μία προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, ότι μία από μεταρρυθμίσεις που θα κάνει είναι αυτή που αφορά το φορολογικό σύστημα της χώρας. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση κινείται σωστά και μεθοδικά μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή τη μεγάλη αλλαγή όσο και αν κάποιοι θέλουν να λένε ότι δεν υπάρχουν βελτιώσεις ή θετικές εξελίξεις.
Βέβαια πρότεινε να γίνει σύντομα και μία κωδικοποίηση συνολικά της φορολογικής νομοθεσίας και να απλοποιηθεί, ώστε και οι πολίτες να γνωρίζουν τί ισχύει για να διαμορφωθεί έτσι μία άλλη φορολογική συνείδηση, αλλά και για να ξεμπλοκαριστεί επιτέλους το δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα.
Όμως ο κ.Στρατάκης, όπως και στην πρωτολογία του, έκανε συγκεκριμένες αναφορές και προτάσεις επί του σχεδίου νόμου τονίζοντας τη θετική εξέλιξη για την είσπραξη του φόρου των δικηγόρων και ζήτησε την επανεξέταση του θέματος της φορολόγησης των πρακτόρων ΟΠΑΠ γιατί ίσως οδηγήσει σε μειωμένα έσοδα για το κράτος, ειδικά εάν γίνει σύντομα και η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως έχει προαναγγείλει το Υπ.Οικονομικών.
– Μέχρι την αλλαγή του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, άρα και την επίλυση ενός υπαρκτού προβλήματος, να υπάρξει μία σιωπηρή παράταση για την τήρηση βιβλίων από τους αγρότες στις λαϊκές αγορές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι πολύ μικροί και δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτό από μόνοι τους.
– Ζήτησε την επανεξέταση της διάταξης για το περιθώριο κέρδους στα καπνικά προϊόντα για λιανοπωλητές και χονδρέμπορους, καθώς υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις και από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Όμως, η πιο σημαντική διόρθωση στο νομοσχέδιο που αποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπ.Οικονομικών, μετά από παρέμβαση του κ.Στρατάκη από την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου ήταν η εξαίρεση των απασχολούμενων σε φορείς όπως ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ κ.α, αλλά και σε ερευνητικούς φορείς του δημοσίου, μεταξύ των οποίων είναι και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), από τις τελευταίες περικοπές των εισοδημάτων τους, καθώς ήδη είχαν υποστεί μειώσεις με προηγούμενο νόμο και μετά από αυτή την αδικία ήταν ορατός ο κίνδυνος φυγής ερευνητών στο εξωτερικό σε βάρος της εγχώριας παραγωγής έρευνας, τομέας πολύ σημαντικός για την Ελλάδα ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία και με ορατά μέχρι σήμερα αποτελέσματα προσόδων από τους εν λόγω φορείς.