ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28 Νοεμβρίου 2007
Ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «Ενίσχυση της ασφάλειας πλοίων, λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων και άλλες διατάξεις» τόνισε την απροθυμία της Κυβέρνησης να προβεί σε ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των λιμανιών αλλά και του ορθολογικού σχεδιασμού για την ανάπτυξης τους.
Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, το νομοσχέδιο θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, και για το λόγο αυτό ψηφίζεται και από την αξιωματική αντιπολίτευση επί της αρχής του, εάν όντως έκανε πράξη την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας αλλά και της δημιουργίας προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών που παίζουν αλλά μπορούν να παίξουν ακόμα καθοριστικότερο ρόλο στην εξέλιξη και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας και όχι να αποσκοπεί στην πράξη την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.
Στοιχειοθετώντας την άποψη αυτή ο κ. Στρατάκης ανέφερε χαρακτηριστικά το θέμα της δημιουργίας λιμανιού στη Νότια Κρήτη, το οποίο πρέπει να αποτελεί πύλη εισόδου, που θα είναι διεθνές εμπορικό-επιβατικό, που θα συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και που έχει να κάνει με τα εθνικά μας συμφέροντα, μιας και είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καρδιά της Μεσογείου και όχι να εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων εταιρειών της Άπω Ανατολής.
Τα μέτρα που θεσπίστηκαν για την ενίσχυση της ασφάλειας ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, όπως τόνισε ο κ. Στρατάκης είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να προέκυψε εξαιτίας της τρομοκρατικής ενέργειας τις 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ωστόσο είναι ζητήματα που θα έπρεπε ίσως να έχουν προσεγγιστεί νωρίτερα με την πρέπουσα προσοχή και όχι με ένα επιπόλαιο τρόπο όπως αυτό που επιχειρεί η Κυβέρνηση. Δυστυχώς το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου αφήνει τα περιθώρια στον Υπουργό να λειτουργήσει ανεξέλεγκτα, αφού ουσιαστικά προβλέπει σωρεία Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων.
Ο κ. Στρατάκης κατά την ομιλία του προέβη σε συγκεκριμένες επισημάνσεις για την προχειρότητα του Σχεδίου Νόμου για την επίλυση των ουσιαστικών θεμάτων, όπως για την εκπόνηση σχεδίων και την έλλειψη κριτηρίων επιλογής των υπευθύνων ασφαλείας στα πλοία, στις εταιρείες και στα λιμάνια, όπως επισήμανε και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.
Αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο ζήτημα των ορίων των λιμενικών εγκαταστάσεων των λιμένων και ιδιαίτερα για τα λιμάνια τα οποία κλείνουν την πρόσβαση των πόλεων προς τη θάλασσα, όπως είναι και το λιμάνι του Ηρακλείου. Επισήμανε την τάση που διαφαίνεται για επέκταση των λιμανιών πέρα και έξω από τις λιμενικές εγκαταστάσεις και να γίνονται άλλης μορφής επιχειρήσεις χωρίς ωστόσο να αξιοποιούνται οι δυνατότητες ανάπτυξης των λιμανιών.
Έθεσε επίσης το σημαντικό πρόβλημα των κυρώσεων και πρότεινε στον Υπουργό το μέτρο αυτό να είναι ουσιαστικό και να μην επιβάλλονται τα ίδια ποινολόγια σε όλες τις περιπτώσεις, αφού τα παραπτώματα και η παραβατικότητα που παρατηρείται είναι διαφορετική. Αναφορικά με το τέλος του 5% που θεσπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι καθαρά ένα επιπλέον χαράτσι στο επιβατικό κοινό, όταν για τους Δήμους ένα υποδεέστερο τέλος καταργήθηκε με το Ν. 3448/2006 ως δήθεν μη ανταποδοτικό, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι επιπτώσεις από τη διέλευση οχημάτων που προορίζονται για το εξωτερικό με φορτία που υπερβαίνουν τους σαράντα τόνους, είναι ορατές στα σημεία διέλευσης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στρατάκης στην ανάγκη επαναφοράς των τοπικών φορέων, στα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών λιμένων η συμμετοχή των οποίων θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση των λιμανιών της χώρας.
Στην κατ’ άρθρο συζήτηση αναφέρθηκε στην ανάγκη να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια από τους Οργανισμούς Λιμένων ή τα Λιμενικά Ταμεία και στη συνέχεια να καταργηθούν οι προσαυξήσεις στα εισιτήρια για διευκόλυνση του επιβατικού κοινού.