Ομιλία στο σχέδιο νόμου του Υπ.Ανάπτυξης για συμπαραγωγή δύο ή περισσότερων μορφών ενέργειας

Ηράκλειο 21/1/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπ. Ανάπτυξης: «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσοτέρων χρήσιμων μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας και άλλες διατάξεις», τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καλύτερη και περισσότερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αντίθετα παρατηρείται ότι εκεί που η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κάποιες ρυθμίσεις δεν το κάνει και τα μεταθέτει όλα σε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Αναφέρθηκε στην πρόταση της Ένωσης Εργοληπτών Γεωπόνων Πρασίνου, για χαρακτηρισμό της ηλιακής ενέργειας ως αγροτικού προϊόντος, πρόταση που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να δώσει πρόσθετο εισόδημα στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, την ώρα που οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας τα αυτονόητα από την Πολιτεία.

«H αξιοποίηση της γης θα μπορούσε να γίνει με τον καλύτερο τρόπο όταν τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε ένα ικανοποιητικό ύψος πάνω από το έδαφος ώστε και το έδαφος να αξιοποιείται αλλά και η ηλιακή ενέργεια στη συγκεκριμένη περίπτωση να δίνει ένα πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα έπρεπε ένα σχέδιο νόμου που αναφέρεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να τα καλύπτει στο σύνολό τους γιατί θα μπορούσαν να δώσουν πραγματικά μια καλύτερη προοπτική», συνέχισε ο κ.Στρατάκης.

Ο βουλευτής επεσήμανε ακόμη ότι δεν καθιερώνονται κίνητρα για την αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των 1700 πηγών γεωθερμίας που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Με αφορμή, επίσης, την τροπολογία που αφορά τον ΕΛΓΑ, ο κ.Στρατάκης επεσήμανε την επιλεκτική πολιτική που κάνει σε σχέση με τις αποζημιώσεις για ακαρπία, καθώς με νέα ΚΥΑ αποζημιώνει τα πυρηνόκαρπα και αφήνει εκτός αποζημιώσεων την ελιά, παρ’ όλο που ο καρπός έχει πυρήνα.

«Εμείς θα θέλαμε ο ΕΛΓΑ να καλύπτει όλους τους κινδύνους μέσα από τον κανονισμό του, να επεκταθούν οι κίνδυνοι που καλύπτει ο ΕΛΓΑ ώστε η αγροτική παραγωγή να διασφαλίζεται στο σύνολό της αν είναι δυνατόν για να διαμορφωθεί ένα καλύτερο περιβάλλον στους αγρότες ώστε να μην υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα η οποία πραγματικά τους τσακίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ.Στρατάκης έκανε λόγο για προχειρότητα στην τροπολογία που αφορά τον αγροτουρισμό αφού ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό θέμα δεν μπορεί να ρυθμίζεται με μια τροπολογία, ενώ σχετικά με την τροπολογία για τη δημιουργία της επιπλέον θέσης Υφυπουργού στο Υπουργείο Εσωτερικών κατ’ εξαίρεση των υφιστάμενων διατάξεων και καθ’ υπέρβαση του αριθμού των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, υπογράμμισε: «Είναι αυτό το ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα που υποσχεθήκατε; Εάν πραγματικά νομίζετε ότι μπορείτε να κυβερνήσετε καλύτερα με περισσότερους Υπουργούς ή Υφυπουργούς, με περισσότερους συμβούλους, τότε είστε προς λάθος κατεύθυνση. Στην ουσία αυτή δεν είναι πολιτική, είναι γραφειοκρατική επιλογή».