Ομιλία στο σχέδιο νόμου του Υπ.Ανάπτυξης: “Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσοτέρων χρήσιμων μορφών ενέργειας”


14/1/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσοτέρων χρήσιμων μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικά με το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας και άλλες διατάξεις», εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ.Υπουργός πήρε πίσω τις διατάξεις εκείνες που αναφέρονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί διαπιστώνεται στην πράξη ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού με αυτές τις διατάξεις, αλλά και προηγούμενες, έχει μετατραπεί, από Ανεξάρτητη Αρχή, σε υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

«Είναι, όμως, πράγματι λυπηρό να λέει ο Υπουργός ότι έχουν μπει από την Επιτροπή Αναταγωνισμού, είκοσι φορές περισσότερα πρόστιμα από ό,τι είχαν μπει στο παρελθόν, χωρίς να αναφέρει ούτε μία λέξη για το τι χρήματα εισπράχθηκαν από αυτά τα πρόστιμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ακόμη ότι όλα αυτά τα χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει χάσει πολύτιμο χρόνο σε σχέση με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο υπάρχουν 1350 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα και όμως δεν έχει γίνει καμία εγκατάσταση μέχρι σήμερα.

Κατέδειξε την προχειρότητα με την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση, καθώς στο τρίτο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου έχουν ενσωματωθεί οι τροπολογίες για τη γεωθερμία, για τα γραφεία του ΕΟΤ και τον ΕΛΓΑ. Ειδικά για τον ΕΛΓΑ, ο κ.Στρατάκης είπε ότι είχε επισημάνει, ως εισηγητής στο σχέδιο νόμου για την κτηνοτροφία, ότι αυτά που νομοθετεί η Κυβέρνηση θα τα βρει μπροστά της.

«Και έρχεται τώρα, μετά από λίγους μήνες να κάνει διορθώσεις για αυτά τα ζητήματα, που αν μας ακούγατε δεν θα τα είχατε δημιουργήσει. Διότι έχετε δημιουργήσει προβλήματα, αφού δεν μπορούν να ασφαλιστούν οι κίνδυνοι που δεν προβλέπονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ».

Σχετικά με τη γεωθερμία, ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι δεν ορίζεται στο σχέδιο νόμου ποια είναι τα κίνητρα που πρέπει να υπάρξουν, αλλά αφήνονται και αυτά σε υπουργικές αποφάσεις, αφού για να εφαρμοστούν μόνο τα 15 άρθρα του Α’ κεφαλαίου, απαιτείται η έκδοση 10 υπουργικών αποφάσεων, τη στιγμή μάλιστα που οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, αν και σημειώνεται αύξηση των γεωθερμικών εφαρμογών στη χώρα μας ωστόσο δεν υπάρχει ανάλογη κρατική υποστήριξη.

Κλείνοντας, ο κ. Στρατάκης υπογράμμισε ότι «αυτήν την προχειρότητα δεν πρέπει και δεν μπορεί να την ανεχθεί άλλο ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό, όταν θα έρθει η ώρα, θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».