Ομιλία του υποψηφίου βουλευτή Νομού Ηρακλείου, Μανόλη Στρατάκη σε ανοιχτή προεκλογική εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας (5/9/2007)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΜΑΝΟΛΗ ΣΟΦ. ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (5/9/2007)


Ηρακλειώτισσες και Ηρακλειώτες,

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή σας παρουσία εδώ, στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, με γεμίζει με απέραντη χαρά και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Σας ευχαριστώ, γιατί η δυναμική σας παρουσία, το αγωνιστικό σας παρόν, αποδεικνύει γι’ ακόμη μια φορά την πίστη όλων σας στη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές στις 16 του Σεπτέμβρη.

Νιώθω την ίδια χαρά, τον ίδιο ενθουσιασμό που νιώσαμε, δύο μέρες πριν, στην ιστορική επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη, όταν στην ίδια αυτή πλατεία, ο πρόεδρός μας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, έφερε το μήνυμα για το τέλος της δεξιάς Κυβέρνησης που τόσα δεινά έχει φέρει στον τόπο. Το μήνυμα για τη σαρωτική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ, που θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση της χώρας

Φίλες και φίλοι,

η μάχη για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι μάχη για να αποκτήσει πάλι ο πολίτης την αξιοπρέπειά του, τη σιγουριά του, την ελπίδα του για το μέλλον.

Τι είδαμε αυτά τα τριάμισι χρόνια που η Νέα Δημοκρατία είναι Κυβέρνηση? Τι έζησε ο λαός, και ιδιαίτερα ο λαός του Ηρακλείου?

Τίποτα άλλο παρά μόνο τη συνεχή κατρακύλα, μαζί με την αθέτηση όλων των υποσχέσεων που είχε δώσει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία.

Όλοι οι πολίτες, ακόμα και αυτοί που για οποιονδήποτε λόγο είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, είδαν τις ελπίδες τους, τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται τραγικά από την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Τη στιγμή που η χώρα μας, με όλες τις δυνατότητες που έχει, και με βάση τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να είναι μεταξύ των χωρών της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, ο κ. Καραμανλής και η Κυβέρνησή του αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να καταδικάζουν τη χώρα μας και ολόκληρο τον ελληνικό λαό στην οπισθοδρόμηση.

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και ο ηγέτης μας, ο Γιώργος Παπανδρέου, μας έδωσε από αυτή την πλατεία πολύ παραστατικά τη ζοφερή εικόνα της παρένθεσης της Ν.Δ.

Στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία τολμά να λέει ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικές της, είδαμε: εκτίναξη του δημοσίου χρέους από τα 173 δις ευρώ στα 235,6 δις ευρώ, και αύξηση του χρέους για κάθε Έλληνα κατά 5000 ευρώ από το 2003 και μέχρι σήμερα. Ραγδαία αύξηση του εμπορικού ελλείμματος αγαθών και υπηρεσιών. Ραγδαία αύξηση των έμμεσων φόρων, αυτών που επιδρούν περισσότερο από όλους στην καθημερινότητα του Έλληνα. Είδαμε αύξηση του ΦΠΑ από 18% στο 19% αντί της μείωσης που υποσχόταν στο 8%.Κυρίως, ζήσαμε όλοι τον ανεξέλεγκτο καλπασμό των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους διαβίωσης κατά 27%, όταν το ίδιο διάστημα το μηνιαίο εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού αυξήθηκε μόνο κατά 14%.

Ο αγρότης, ο μικρομεσαίος, ο συνταξιούχος, ζει την ακρίβεια στο πετσί του και η αβεβαιότητα για τα οικονομικά του μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Στη νέα εποχή της γνώσης, όπου η παιδεία είναι το κυριότερο όπλο στα χέρια της νέας γενιάς, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας συνεχώς υποβαθμίζεται. Οι δαπάνες για την εκπαίδευση, αντί να αυξηθούν όπως είχε υποσχεθεί η ΝΔ, μειώνονται κάθε χρόνο, πράγμα που αποδεικνύει την εξαπάτηση του ελληνικού λαού.

Η ανεργία μειώνεται με στατιστικά και άλλα τεχνάσματα, και χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης για ελάχιστα χρήματα, ακριβώς όπως ευαγγελίζεται η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ. Η αξιοποίηση των προγραμμάτων STAGE με 18μηνες συμβάσεις ανασφάλιστης εργασίας και οι ψεύτικες υποσχέσεις της ΝΔ για μονιμοποιήσεις των γαλάζιων παιδιών καταρρακώνει την αξιοπρέπεια των νέων και δείχνει ότι δε διστάζει να κοροϊδέψει ακόμη και τα δικά της παιδιά.

Στον τομέα της υγείας, η απαξίωση του ΕΣΥ, που είναι από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στην αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία και στην αφαίμαξη των οικογενειακών εισοδημάτων. Οι λίστες αναμονής για νοσηλεία και για ραντεβού μεγαλώνουν συνεχώς, το ίδιο και τα οργανικά κενά, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλα τα νοσοκομεία, κάτι που εδώ στο Ηράκλειο βιώνουμε έντονα.

Ηρακλειώτισσες και Ηρακλειώτες,

ο δημοκρατικός λαός του Ηρακλείου έζησε ακόμη πιο έντονα την οπισθοδρόμηση τα τελευταία τριάμισι χρόνια και θέλω να σταθώ στην ανικανότητα της Νέας Δημοκρατίας να ολοκληρώσει τα έργα που είχε σχεδόν τελειώσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως τους κάθετους οδικούς άξονες του νομού. Οι απεργίες των εργοληπτών και οι αρνητικές συνέπειες στην εκτέλεση των έργων είχαν σαν αποτέλεσμα τα έργα να παραμένουν όλα αυτά τα χρόνια, που κυβερνά η ΝΔ, σε στασιμότητα.

Η μείωση των κονδυλίων του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από την Κυβέρνηση της Νέας Δεξιάς είχε τον αντίκτυπό της και στο Ηράκλειο, όπως και σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία 2,5 δις ευρώ χάθηκαν από το Γ΄ΚΠΣ που αντιστοιχούν σε 400 περίπου έργα της ελληνικής περιφέρειας.

Τα πολύ περιορισμένα κονδύλια που δίνει η Κυβέρνηση για την Περιφέρεια Κρήτης από το Δ’ ΚΠΣ, μόλις τα μισά του Γ΄ ΚΠΣ, προαναγγέλλουν δυστυχώς μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης για τα επόμενα χρόνια.

Όλα αυτά τα παραδείγματα, και πολλά άλλα, επιβεβαιώνουν την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, την ανικανότητά του να πετύχει για τη χώρα όσα ο ίδιος διατυμπάνιζε ότι θα κατακτούσε με τη δήθεν προσωπική του συμμετοχή στα ευρωπαικά όργανα, προεκλογική υπόσχεση που και αυτή αποδείχτηκε ψεύτικη.

Επιτρέψτε μου ακόμη να αναφερθώ σε ένα σπουδαίο έργο για το Ηράκλειο και όλη την Κρήτη, στο Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελλίου, που ήταν έργο που η Κυβέρνηση Σημίτη είχε δρομολογήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Ενώ η Κυβέρνηση της ΝΔ με συνεχείς παλινωδίες προσπάθησε μόνο να αγοράσει χρόνο, για να μην κάνει τελικά τίποτε.

Αυτή είναι η πολιτική της Ν.Δ., να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και να αποσπά την ψήφο του, και στη συνέχεια, μετά τις εκλογές, να νίπτει αδιάφορα τας χείρας της.

Φίλες και φίλοι,

θα ήθελα να σταθώ στον αγροτικό κόσμο του Ηρακλείου, που τόσα έχει υποφέρει τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Ας θυμηθούμε μόνο τους αγρότες του νομού μας που οι καλλιέργειές τους καταστράφηκαν το 2004 από τον παγετό και δεν αποζημιώθηκαν Ενώ σε ορισμένες περιφέρειες δίδονται επιλεκτικά αποζημιώσεις για κομματικούς και μόνο λόγους. Και γιατί γίνεται αυτό? Γιατί η Κυβέρνηση εκδικείται τους αγρότες του Ηρακλείου για τις δημοκρατικές τους πεποιθήσεις, τους εκδικείται γιατί στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.
Αυτή είναι η αυταρχική Κυβέρνηση της Δεξιάς, που μας γυρίζει σε παλαιότερες εποχές που δεν θέλουμε να θυμόμαστε, που κάνει διακρίσεις μεταξύ των κατοίκων αυτού του τόπου με βάση το φρόνημά τους.
Η κυβερνητική αδιαφορία για τους αγρότες του νομού είναι τραγική. Βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται χρόνο με το χρόνο, και αντί να τους παρέχεται συνδρομή, αντί να τους στηρίζει η πολιτεία, έχουμε το πρωτάκουστο φαινόμενο να δανείζονται οι αγρότες από την τράπεζα τα χρήματα των επιδοτήσεών τους, τα χρήματα που δικαιούνται έτσι και αλλιώς.

Αυτή φίλες και φίλοι είναι η κατάντια της Νέας Δημοκρατίας, που φοράει κατά περίπτωση προσωπείο για να παρουσιαστεί ως εκφραστής δήθεν του μεσαίου χώρου.

Ηρακλειώτισσες και Ηρακλειώτες,

Να μιλήσω λίγο για τις νέες τεχνολογίες και τη συμμετοχή της χώρας μας στην παγκόσμια Κοινωνία της Γνώσης, όπου το ΠΑΣΟΚ δίνει απόλυτη προτεραιότητα, και τις θεωρώ εξαιρετικά σημαντικές γιατί βάζουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη και την πρόοδο των επόμενων γενιών.

Το νησί μας ήταν πάντα ένας τόπος που προωθούσε την επιστήμη και την τεχνολογία.

Σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση, και μετά τα επιτεύγματα του Συμβουλίου Υπουργών Τηλεπικοινωνιών στο οποίο είχα την τιμή να προεδρεύω κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, κατόρθωσε να φέρει στην πόλη του Ηρακλείου την έδρα του Ευρωπαικού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και Πληροφοριών. Έναν πρωτοποριακό οργανισμό της Ευρωπαικής Ένωσης που φέρνει την Κρήτη στην πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών

Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις της άφησε τα πράγματα σε στασιμότητα όλα αυτά τα χρόνια που κυβέρνησε τον τόπο. Στην παγκόσμια κούρσα των χωρών για τη συμμετοχή στην Κοινωνία της Γνώσης, η Νέα Δημοκρατία έχει οδηγήσει τη χώρα σε πραγματική απαξίωση. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 15, στις δημόσιες επενδύσεις για την έρευνα και την τεχνολογία, αντί να δώσει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα που διαθέτει το νησί μας να ανταγωνιστούν επάξια τα αντίστοιχα του εξωτερικού. Αντίθετα, τα υποχρηματοδοτεί και υποθηκεύει το μέλλον τους.

Αλλά και στον εξίσου σημαντικό τομέα της εκπαίδευσης, το παράδειγμα του προγράμματος της σχολικής στέγης στο νομό Ηρακλείου αποδεικνύει το εκδικητικό πρόσωπο της Δεξιάς. Ενώ επί ΠΑΣΟΚ η πορεία του ήταν εξαιρετική, τώρα δίνονται πενιχρά ποσά, 1,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 8 εκατομμύρια κατ’ έτος. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου εκπέμπει κραυγή αγωνίας για αύξηση του ποσού, αλλά απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων.

Όλα τα παραπάνω μαζί με τη σωρεία των σκανδάλων όπως του σκανδάλου με τα δομημένα ομόλογα, του σκανδάλου με την τουρκική τράπεζα της Φινάνσμπανκ, την εξαγορά της εταιρείας «Γερμανός» από την COSMOTE, όπως και το διαβόητο σκάνδαλο των υποκλοπών, αποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα να πούμε όλοι μαζί «φτάνει πια». Η Κυβέρνηση της σεμνότητας και της ταπεινότητας απέδειξε ότι οι νταβατζήδες και οι κουμπάροι ήταν φορείς της διαφθοράς.
Όλα τα δεινά που έχει επιφέρει η Νέα Δημοκρατία στον τόπο έχουν ημερομηνία λήξης. Την 17η Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσουμε μαζί με τον ηγέτη μας, και αυριανό Πρωθυπουργό της χώρας, τον Γιώργο Παπανδρέου, στην πορεία για τη ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ.

Η ώρα της νίκης είναι κοντά. Ενωμένοι θα προχωρήσουμε για την αναγέννηση της χώρας ολόκληρης, όπως και του Ηρακλείου, για να υλοποιήσουμε το όραμα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, για μια δίκαιη κοινωνία σε μια δυνατή Ελλάδα.

Ας διατυμπανίσουμε όλοι μαζί, προς όλη την ελληνική επικράτεια, όπως πριν από δύο ημέρες ότι «η νίκη έρχεται από την Κρήτη».
….
Ας στείλουμε από ‘δω για μια ακόμη φορά το μήνυμα της νίκης.

Ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του προς τον ελληνικό λαό.

Το όραμα της αλλαγής, με το οποίο ξεκινήσαμε την 3η του Σεπτέμβρη του 1974 εξακολουθεί να μας εμπνέει και σήμερα. Με ηγέτη τότε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο λαός, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ήρθε στην εξουσία. Χιλιάδες περιθωριοποιημένοι πολίτες, δημοκρατικοί και προοδευτικοί άνθρωποι που είχαν υποφέρει πολλά από τη Δεξιά, αισθάνθηκαν ελεύθεροι, απέκτησαν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια.

Με τις Κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, η Ελλάδα, ο Ελληνισμός ύψωσε το ανάστημά του, έπαψε να είναι η ψωροκώσταινα. Η Κρήτη γνώρισε πρωτόγνωρους ρυθμούς ανάπτυξης, μπήκαν τα θεμέλια για να αναδειχτεί περιφέρεια-πρότυπο ανάπτυξης και ευημερίας. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία με την απραξία της, με τη στασιμότητά της, ακύρωσε σε τριάμισι χρόνια όσα είχαμε πετύχει.

Ο αγώνας για επαναφορά του νησιού στην τροχιά ανάπτυξης θα είναι μακρύς, αλλά θα τον ακολουθήσουμε όλοι μαζί με αγωνιστικότητα και με πίστη στις δημιουργικές δυνάμεις του νομού μας και του νησιού μας

Φίλες και φίλοι,
το ΠΑΣΟΚ εγγυάται τον τερματισμό επιτέλους των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Δεσμεύεται με το Πρόγραμμά του για τη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος. Τερματίζει τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που λογαριάζει στην αύξησή τους, ευτυχώς χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο κυρίαρχος λαός, ο οποίος και θα την καταψηφίσει
Η Κυβέρνηση της 17ης Σεπτεμβρίου, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα έχει κορυφαία προτεραιότητά της την πλήρη απασχόληση, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους νέους. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, δεσμεύεται για την καθιέρωση της κοινωνικής εργασίας και της επιδοτούμενης απασχόλησης των νέων με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας για να μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.
Φίλες και φίλοι,
στην εποχή των ραγδαίων εξελίξεων στον αγροτικό τομέα, εξελίξεων που η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει, το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ρητά για τη δημιουργία μιας αγροτικής οικονομίας αιχμής.
Αυτό θα το επιτύχουμε με την πλήρη αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ. H νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θέλουμε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στη διαμόρφωση των πολιτικών μας για τον αγροτικό τομέα και την ανάπτυξη της υπίθρου. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπιστεί την ελληνική γεωργία στην Ευρωπαική Ένωση αλλά και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με σχέδιο και αποφασιστικότητα.
Πιστεύουμε στον Επαγγελματία Αγρότη, ο οποίος θα αναπτύσσει παραγωγικές, μεταποιητικές, εμπορικές αλλά και αγροτουριστικές δραστηριότητες. Πιστεύουμε στο Νέο Αγρότη, τον οποίο θα στηρίξουμε παρέχοντάς του κίνητρα και προωθώντας την αγροτική επιχειρηματικότητα. Για τον ίδιο σκοπό δημιουργούμε Ταμείο Εγγυοδοσίας και στον αγροτικό τομέα, για τη στήριξη των μικρών αγροτικών επιχειρήσεων.
Κυρίως, επιδιώκουμε να καταστήσουμε τα αγροτικά μας προϊόντα ανταγωνιστικά διεθνώς. Δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε τα πιστοποιημένα πρότυπα, όπως και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Το κρητικό ελαιόλαδο αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το οποίο ωστόσο η Κυβέρνηση αδιαφορεί.
Η νέα πολιτική του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία αποτελεί προσωπική δέσμευση του Προέδρου μας. Από αυτό το σημείο, από την Πλατεία Ελευθερίας, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου εγγυήθηκε προσωπικά την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, υποσχόμενος ένα δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα, ήδη στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταρτίσει η επόμενη κυβέρνηση της 17ης Σεπτεμβρίου, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Δεσμευόμαστε στον τομέα της υγείας για ένα νέο ΕΣΥ, με αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησής του κατά 1% του ΑΕΠ, την εξασφάλιση 24ωρης ιατρικής κατ’ οίκον νοσηλείας, την πρόσληψη 3.000 γιατρών και νοσηλευτών κάθε χρόνο, πέραν αυτών που συνταξιοδοτούνται.
Τέρμα πια στο κράτος-λάφυρο της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς που έχτισε σε μόλις τριάμισι χρόνια η νέα δεξιά διακυβέρνηση. Προτεραιότητά μας αποτελεί ένα κράτος και μια Δημόσια Διοίκηση υπηρέτης και όχι δυνάστης του πολίτη. Το όραμά μας είναι το τρίπτυχο της προσβασιμότητας-ποιότητας και καθολικότητας στις υπηρεσίες. Πάνω απ’ όλα δεσμευόμαστε για την επαναφορά της αξιοκρατίας, ώστε να αποκτήσει ο πολίτης και πάλι εμπιστοσύνη στους θεσμούς, μια εμπιστοσύνη που λαβώθηκε ριζικά στα τριάμισι χρόνια της Κυβέρνησης της Ν.Δ.
Η Νέα Δημοκρατία μοναδικό στόχο είχε να κομματικοποιήσει τη δημόσια διοίκηση, βολεύοντας τους ημετέρους και προωθώντας τις διακρίσεις μεταξύ των γαλάζιων παιδιών και των υπόλοιπων Ελλήνων με τις γαλάζιες συνεντεύξεις και άλλες παράνομες ενέργειες.
Φίλες και φίλοι,
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο δράμα που ζήσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις πυρκαγιές, με τον θάνατο, τον πόνο και την καταστροφή που επέφεραν. Όλη αυτή η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί εάν η Νέα Διακυβέρνηση δεν αντιμετώπιζε το περιβάλλον ως ένα ακόμα δημόσιο αγαθό για ξεπούλημα. Το έτος 2000 είχαν γίνει 13.000 πυρκαγιές και φέτος μόνο 6.000 και παρ’ όλα αυτά είδαμε τα οδυνηρά αποτελέσματα της ανικανότητας της ΝΔ και της διάλυσης του κράτους.
Για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ιερός στόχος είναι η δημιουργία μιας πράσινης οικονομίας. Θα δημιουργήσουμε αυτοτελές Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Οικισμού. Εγγυώμαστε την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα εδώ στο Ηράκλειο, καθώς το ΠΑΣΟΚ είχε δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο και το οποίο δυστυχώς έχει παραπέμψει στις καλένδες η Νέα Δημοκρατία. Θα προωθήσουμε την κατασκευή όλων των φραγμάτων που είχαν προγραμματιστεί γιατί αποτελεί μια μεγάλη αναγκαιότητα για να αποφύγουμε την ερημοποίηση. Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τομέας στον οποίο η Κρήτη έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ηρακλειώτισσες και Ηρακλειώτες,
Το Ηράκλειο θα επανέλθει στην τροχιά ανάπτυξης όπως και επί των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Εγγύηση γι’ αυτό αποτελεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την περιφέρεια που προωθεί το ΠΑΣΟΚ. Η Κυβέρνηση της Νέας Αλλαγής δεσμεύεται για διάθεση τουλάχιστον του 80% του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στην περιφέρεια και το 50% αυτού του ποσού στα ΠΕΠ. Υλοποιούμε το όραμά μας για μεγαλύτερη αποκέντρωση και εξουσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
οι προτεραιότητες για την Κρήτη που ανέπτυξε από αυτήν εδώ την πλατεία ο Πρόεδρός μας, συνιστούν την καλύτερη δυνατή προοπτική για την πρόοδο του νομού μας και ολόκληρου του νησιού στον 21ο αιώνα.
Η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου, η δημιουργία των νέων έργων υποδομής, όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλλι, η υλοποίηση νέων χωροταξικών σχεδίων, η ενίσχυση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών κέντρων, η ενίσχυση του τουρισμού, η προώθηση μεταποιητικών επιχειρήσεων για τα αγροτικά μας προϊόντα.
Όλες αυτές οι προτεραιότητες εξασφαλίζουν την έξοδο της Κρήτης από την παραμέληση και τη στασιμότητα στην οποία την έχει καταδικάσει η επάρατη κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας.
Εξασφαλίζουν σιγουριά για το μέλλον του Ηρακλείου και ολόκληρου του νησιού.
Οι εκλογές της 16ης του Σεπτέμβρη είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Ο πολίτης θα κληθεί να συγκρίνει και να διαλέξει μεταξύ της ανασφάλειας, της φτώχειας και του αυταρχισμού του κράτους της Δεξιάς από τη μια. Και από την άλλη το δρόμο της νέας αλλαγής, για μια δίκαιη κοινωνία, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει η δημοκρατική παράταξη. Και το έχουμε αποδείξει με τη συμβολή μας στη θετική εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας που πετύχαμε τα χρόνια που κυβερνήσαμε.
Το πρόγραμμά μας καταγράφει με πολλή σαφήνεια όσα ομόφωνα αποφασίσαμε στο προγραμματικό μας συνέδριο.
Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει 5 μεγάλες αλλαγές που καλύπτονται από 10 δεσμεύσεις, οι οποίες αποτελούν και δεσμεύσεις του Προέδρου μας.
1η μεγάλη αλλαγή η δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος. Τέρμα στην άνιση φορολόγηση του κεφαλαίου σε σχέση με τη φορολόγηση της εργασίας. Δίνουμε ένα τέλος στην αύξηση των έμμεσων φόρων, που πλήττουν άδικα τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
2η μεγάλη αλλαγή οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας που θα προωθήσουμε, δίνοντας έμφαση στην αύξηση της χρηματοδότησης και τη μείωση της ιδιωτικής δαπάνης.
3η μεγάλη αλλαγή το νέο μοντέλο ανάπτυξης με βάση την Οικονομία της Γνώσης αφενός, αλλά και τη λεγόμενη Πράσινη Οικονομία αφετέρου.
Νέες πολιτικές υπαίθρου, πολιτικές γης και κίνητρα για όλες τις επενδύσεις του Αγροτικού Τομέα.
4η μεγάλη αλλαγή η νέα κοινωνική συμφωνία με τον ελληνικό λαό, η οποία βασίζεται και αφορά όλες τις πλευρές της ελληνικής κοινωνίας: στον τομέα της εργασίας, το ΠΑΣΟΚ θα δώσει σε όλους τους νέους την ευκαιρία και τη δυνατότητα να απασχοληθούν για τέσσερα συνεχή έτη με πλήρη ασφάλιση και με κλιμακούμενη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μπορούν να έχουν ένα σίγουρο ξεκίνημα στην καριέρα τους. Για τον ίδιο λόγιο θα αυξήσουμε το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και υποσχόμαστε την επανένταξη στην εργασία των ενηλίκων που χάνουν την εργασία τους, διασφαλίζοντάς τους με κοινωνική εργασία.
Η νέα κοινωνική συμφωνία με τον ελληνικό λαό αφορά ακόμη:
-την οικογένεια και την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.
-την εγγύηση του Ελάχιστου Επιπέδου Αξιοπρεπούς Διαβίωσης για όλους τους Έλληνες πολίτες που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα. Με αυτό το στόχο, θα δώσουμε σιγουριά στον αγρότη αλλά και τον ανασφάλιστο, με την σύνταξη 950 ευρώ σε κάθε ζευγάρι και 550 ευρώ για κάθε μεμονωμένο άτομο, την οποία θα εξασφαλίσουμε.
Το ΠΑΣΟΚ που έχτισε το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα δεσμεύεται ακόμα για την επικαιροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να καλυφθούν 300 χιλιάδες επιπλέον συνταξιούχοι άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι οι κατώτερες συντάξεις θα υπερβαίνουν σε κάθε περίπτωση τα 550 ευρώ. Ο συνταξιούχος και ο ανασφάλιστος θα αποκτήσουν και πάλι τη χαμένη τους αξιοπρέπεια.
Η νέα κοινωνική συμφωνία βασίζεται ακόμη στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του ΕΣΥ. Σε αυτό το πλαίσιο, δέσμευση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος.
5η μεγάλη αλλαγή και δέσμευση ταυτόχρονα του Προέδρου μας, το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που βασίζεται στο δίπτυχο περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση, με την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία σε επιτελικό ρόλο και λιγότερα σε αριθμό. Το νέο αυτό μοντέλο διακυβέρνησης στηρίζεται ουσιαστικά στις ελληνικές Περιφέρειες, τις οποίες επιδιώκουμε να αποκτήσουν ισχυρή και ξεχωριστή ταυτότητα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους. Θεσμοθετούμε τους αιρετούς Περιφερειάρχες και προχωρούμε σε ακόμη μεγαλύτερη αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς τις Περιφέρειες.
Παράλληλα, θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα νέο «διοικητικό πολιτισμό», να μεταμορφώσουμε το Κράτος σε Κράτος Πολιτών, που θα λειτουργεί μαζί με τον πολίτη και για τον πολίτη. Η εισαγωγή της Διαβούλευσης, ως θεσμού συμμετοχής σε μείζονες αποφάσεις. Η κατοχύρωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας παντού, για όλους τους δημόσιους φορείς και όλα τα όργανα. Όλα αυτά αποτελούν πρωταρχικές πολιτικές μας δεσμεύσεις για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού ελέγχου. Το ΠΑΣΟΚ δίνει ως κόμμα αυτό το παράδειγμα, αποτελώντας πρότυπο δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας.

Φίλες και φίλοι,
ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεσμεύομαι με τη σειρά μου να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις, για να γίνει πράξη το όραμα του ΠΑΣΟΚ για μια δίκαιη κοινωνία και μια δυνατή Ελλάδα.
Δεσμεύομαι να αγωνιστώ ολόψυχα για μια ένα Ηράκλειο και μια Κρήτη πρωτοπόρα, με κοινωνική συνοχή και ευημερία των κατοίκων, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει το ένδοξο νησί μας.

Φίλες και φίλοι,
θέλω να πιστεύω ότι η μέχρι τώρα πολιτική πορεία μου, το έργο μου ως Υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η κοινοβουλευτική μου παρουσία όλα αυτά τα χρόνια, είτε από τη θέση του κυβερνητικού Βουλευτή είτε από τη θέση του Βουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί ένα μικρό δείγμα γραφής για το πώς θα λειτουργήσω σε ότι αφορά το συμφέρον του τόπου μας.

Έχω όραμα για το Ηράκλειο: και αυτό είναι να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για να είμαστε πρωτοπόροι στην ανάπτυξη, στην ευημερία των κατοίκων, πρωτοπόροι στη νέα αγροτική οικονομία, πρωτοπόροι στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Δεσμεύομαι να συνεχίσω τη συνεργασία μου με όλους τους φορείς και με όλες τους πολίτες, με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του νομού και της Κρήτης, για την κατάκτηση των στόχων αυτών, που απαιτούν πρωτοβουλίες και συλλογική προσπάθεια.

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ξεκινάμε όλοι μαζί την πορεία για τη Νέα Αλλαγή. Τη Νέα Αλλαγή που θα σημάνει το τέλος της δεξιάς παρένθεσης, που θα μείνει στην ιστορία ως μαύρη σελίδα του τόπου.

Μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να ζητήσω την ψήφο σας, γιατί πιστεύω ότι έχω τη δύναμη και έχω αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία και τη γνώση, ώστε να συνεχίσω να είμαι άξιος εκπρόσωπός σας στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σας καλώ να αγωνιστείτε με όλες σας τις δυνάμεις, να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη, από γειτονιά σε γειτονιά, από χωριό σε χωριό, από σπίτι σε σπίτι, να γίνουμε όλοι πολλαπλασιαστές του μηνύματος του ΠΑΣΟΚ, που διεκδικεί τη θετική ψήφο των πολιτών.

Σας καλώ Να συμβάλουμε με όση δύναμη διαθέτει ο καθένας, στη νίκη της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, στη μεγάλη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, στη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Όλοι μαζί για τη νίκη. Όλοι μαζί για τη Νέα Αλλαγή