Οριοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ηρακλείου και ένταξη των Δήμων Αρκαλοχωρίου και Βιάννου

Αριθμός πρωτ: 2965
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Οριοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ηρακλείου και ένταξη των Δήμων Αρκαλοχωρίου και Βιάννου

Όπως είχα επισημάνει και με την Ερώτησή μου 3967/6-2-07, είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα η έγκριση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ηρακλείου, όπως προβλέπεται και από τον Ν. 2508/97, τη στιγμή που σε όλα τα μεγάλα αστικά συγκροτήματα της χώρας έχει γίνει η θεσμοθέτηση και έχουν προκηρυχθεί και οι σχετικές μελέτες.
Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται να ληφθεί υπόψη και να υιοθετηθεί η άποψη που εκφράζουν όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης στο νομό Ηρακλείου, για οριοθέτηση της ευρύτερης περιοχής στην οποία αναφέρεται το Ρυθμιστικό, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτήν 19 Δήμοι.
Η διαφαινόμενη εμμονή της πολιτικής ηγεσίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, να ακολουθήσει την αρχική πρόταση για ένταξη στο Ρυθμιστικό Σχέδιο 17 Δήμων, δεν πρέπει να συνεχιστεί και να οδηγηθεί τελικά στον αποκλεισμό των Δήμων Αρκαλοχωρίου και Βιάννου.
Επειδή σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία προτείνεται από σύσσωμη την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Νομό, τόσο ο Δήμος Αρκαλοχωρίου όσο και ο Δήμος Βιάννου πρέπει να περιληφθούν στο «Σχέδιο Πλαίσιο» της ευρύτερης περιοχής του αστικού κέντρου του Ηρακλείου.
Επειδή απαιτείται να αντιμετωπιστούν συνολικά και όχι αποσπασματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πολεοδομικό συγκρότημα Ηρακλείου και η ευρύτερη περιοχή, με σκοπό την ορθή οικιστική οργάνωση, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να λάβει υπόψη του την πρόταση όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νομό Ηρακλείου, για ένταξη και των Δήμων Αρκαλοχωρίου και Βιάννου στο προωθούμενο προς έγκριση Ρυθμιστικό Σχέδιο Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ