Πάγωμα των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας λόγω έλλειψης προσωπικού

Αριθμός πρωτ: 5300
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΕΧΩΔΕ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Πάγωμα των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τη στιγμή που οι νέοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών επιτάσσουν να αυξήσει η χώρα μας τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όχι μόνο δεν γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά τα επιβραδύνει.
Ο βασικότερος λόγος που χιλιάδες αιτήσεις για ενεργειακές επενδύσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα για πάρα πολλούς μήνες, δεν είναι ούτε γραφειοκρατικός ούτε η έλλειψη χωροταξικού, παρά μόνο η μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το φόρτο εργασίας στη Ρ.Α.Ε. καλείται να επωμιστεί ελάχιστος αριθμός εργαζομένων, τη στιγμή που υπάρχουν 1.750 αιτήσεις για αιολικά και 1.350 για φωτοβολταϊκά πάρκα, οι οποίες έχουν κατατεθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο η κατάσταση είναι απερίγραπτη για ότι έχει να κάνει με τις αιτήσεις για επενδύσεις στα μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα , κάτω των 150 κιλοβάτ, αφού οι εκκρεμείς φάκελοι ξεπερνούν τις 6.000.
Επειδή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν είναι δυνατό να ανταποκριθεί έγκαιρα στις τεθείσες από το νόμο προθεσμίες με αποτέλεσμα τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους επενδυτές να είναι μεγάλα.
Επειδή μεγάλος αριθμός περιπτώσεων αφορούν την Κρήτη και το νομό Ηρακλείου, όπου ως γνωστόν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σε επάρκεια,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να προβούν στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις μεγάλες καθυστερήσεις εξέτασης των αιτήσεων για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αν προτίθενται να αυξήσουν τις πιστώσεις του προγράμματος, ώστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπό ένταξη επενδυτές να ξεπεραστούν και να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο γίνεται περισσότερες επενδύσεις.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ