Πάταξη της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση

Αριθμός πρωτ: 3092
Ημερομηνία κατάθεσης: 10/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Πάταξη της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση.

Τρίτη στη διαφθορά έρχεται η Ελλάδα μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του διεθνούς Ινστιτούτου Transparency International.
Συγκεκριμένα, το 27% των Ελλήνων δήλωσε ότι έχει δωροδοκήσει κρατικό λειτουργό κατά το περασμένο έτος προκειμένου να εξυπηρετηθεί, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 5% και μόνο τα ποσοστά της Ρουμανίας 33%, και της Λιθουανίας, 29%, ξεπερνούν το ποσοστό της Ελλάδας που παρουσιάζει αύξηση 60% σε σύγκριση με το 2006.
Η εφορία και οι υγειονομικές υπηρεσίες χαρακτηρίζονται ως τα πλέον διεφθαρμένα θεσμικά όργανα από τους Έλληνες και το 59% εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξο για την προοπτική αντιμετώπισης της διαφθοράς τα επόμενα τρία χρόνια.
Επειδή οι Έλληνες εκτιμούν ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς είναι αναποτελεσματικές, και μόνο το 26% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από αυτές.
Επειδή και με παλαιότερες ερωτήσεις μου έχω επισημάνει την αναποτελεσματικότητα της Ελλάδας ως προς την πάταξη της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύουν και οι περισσότεροι δείκτες σε επίπεδο διεθνούς κατάταξης,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να παταχθεί ριζικά και αποτελεσματικά η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ