Πάταξη της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση

Αριθμός πρωτ: 11166
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Πάταξη της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση.

Πάνω από 7.000 καταγγελίες έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) για «φορολογικά εγκλήματα» και για χρηματισμό, καθώς και για ανάρμοστη συμπεριφορά υπαλλήλων.
Από τις καταγγελίες προκύπτουν σοβαρά παραπτώματα και ατασθαλίες επίορκων εφοριακών που ζήτησαν χρηματικό αντίτιμο προκειμένου να «τακτοποιήσουν υποθέσεις», παραβαίνοντας τη φορολογική και την τελωνειακή νομοθεσία, πολλές από τις οποίες δε αφορούν στους ίδιους υπαλλήλους.
Επειδή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, από τις περισσότερες καταγγελίες προκύπτει η ύπαρξη τοπικών κυκλωμάτων στα οποία εμπλέκονται εφοριακοί, λογιστές και συμβολαιογράφοι.
Επειδή και με παλαιότερες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει την αναποτελεσματικότητα της Ελλάδας ως προς την πάταξη της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύουν και οι περισσότεροι δείκτες σε επίπεδο διεθνούς κατάταξης.
Επειδή η εφορία και οι υγειονομικές υπηρεσίες χαρακτηρίζονται ως τα πλέον διεφθαρμένα θεσμικά όργανα από τους Έλληνες και η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξη για την προοπτική αντιμετώπισης της διαφθοράς στο άμεσο μέλλον.
Επειδή από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή για την πάταξη της διαφθοράς, οι οποίες όμως δεν έχουν γίνει αποδεκτές,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να παταχθεί ριζικά και αποτελεσματικά η διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση γενικά και να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και αδιακρίτως η ελληνική νομοθεσία για όλους τους πολίτες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης