Πάταξη του παρεμπορίου τροφίμων και ποτών που κατακλύζουν την αγορά

Αριθμός πρωτ: 1862
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Πάταξη του παρεμπορίου τροφίμων και ποτών που κατακλύζουν την αγορά.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο του παρεμπορίου, πλήττοντας σημαντικά τον τζίρο των μικρών επιχειρήσεων βιοτεχνιών και εμπορικών καταστημάτων και θέτοντας περαιτέρω ερωτηματικά της βιωσιμότητάς τους.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η πώληση πλαστών προϊόντων που κατακλύζουν τις διεθνείς αγορές, δεν συνεπάγεται μόνο την απώλεια κερδών αλλά και την αύξηση του κόστους για μέτρα ασφαλείας στις συσκευές.
Η ευρωπαϊκή Ένωση κατασκευαστών ορισμένου εμπορικού σήματος επισημαίνει ότι μόλις σε δύο χρόνια, από το 2003 έως το 2005 οι κατασχέσεις τροφίμων και ποτών μαϊμού αυξήθηκαν κατά 250%, ενώ μόνο το 2004 κατασχέθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο πλαστά προϊόντα μόνο στον κλάδο των ποτών.
Επειδή τα περισσότερα κρούσματα πλαστών προϊόντων εντοπίζονται στα αλκοολούχα ποτά, αφού συσκευάζεται σε αυθεντικές συσκευασίες νοθευμένο και επιβλαβές προϊόν, εκθέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ανυποψίαστων καταναλωτών.
Επειδή το φαινόμενο του παρεμπορίου απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Επειδή, όπως και παλαιότερα έχω υπογραμμίσει, το διαπιστωμένο έλλειμμα εξαιτίας του παρεμπορίου ζημιώνει τόσο τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές όσο και την εθνική οικονομία,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί :
Εάν προτίθενται να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους ώστε να περιοριστεί η παραοικονομία και η διοχεύτεση πλαστών προϊόντων στην ελληνική αγορά και σε ποιες επιπλέον ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να στηρίξουν την ελληνική παραγωγή και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ