«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ: Καταστροφή ή συνύπαρξη σε μια δίκαιη κοινωνία»

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ:
Καταστροφή ή συνύπαρξη σε μια δίκαιη κοινωνία»

Του Μανόλη Σοφ. Στρατάκη
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν.Ηρακλείου

Η Νότιος Αφρική την οποία επισκέφθηκα πρόσφατα ως μέλος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου, αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της επιρροής των συστημάτων και των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Νότιος Αφρική είναι ως γνωστό μία από τις πλουσιότερες χώρες αλλά και η πρώτη σε εγκληματικότητα χώρα στον κόσμο. Χώρα αποικία αρχικά των Ολλανδών και μετά των Άγγλων με πολύ χρυσάφι, πολλά άλλα ορυκτά, πλούσια γη και καλό κλίμα.
Η αποικιοκρατία και η εκμετάλλευση έφεραν τη βία και το ρατσισμό που οδήγησε στο απαρχάιντ και τη σημερινή εξέλιξη που διαμορφώνει μεν ανάπτυξη του 5% αλλά κυριαρχεί η ανασφάλεια και ο κίνδυνος για την ίδια την ανθρώπινη ζωή σε κάθε βήμα, αφού μπορεί να σε σκοτώσουν ακόμη και για ένα ευρώ. Οι πλούσιοι είναι αναγκασμένοι να έχουν περιφράξει τα σπίτια τους με ηλεκτροφόρα καλώδια, παρόλο που ούτε και αυτό τους προσφέρει την ασφάλεια και την κοινωνική γαλήνη, αφού δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν με τα πόδια στους δρόμους αλλά μόνο σε κλειστούς χώρους ενώ το Aids και τα ναρκωτικά θερίζουν. Μόνο 1500 παιδιά θάβονται κάθε Σαββατοκύριακο στις ντενεκεδουπόλεις γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ.
Η ύπαρξη και παρουσία του φιλόσοφου, ιδεαλιστή και μεγάλου αγωνιστή της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νέλσον Μαντέλα που είναι ο θεός των Μαύρων, απέτρεψε να υπάρξουν αρνητικές εμφυλιοπολεμικές εξελίξεις μετά το απαρχάιντ που θα είχαν ανυπολόγιστες συνέπειες για την ίδια τη χώρα και την ανθρωπότητα.
Το διαίρει και βασίλευε αποτελεί μια θεωρία της εποχής του Μεσαίωνα που και σήμερα κατά περίπτωση εφαρμόζεται αλλά έχει ως μοναδικό στόχο και σκοπό την εκμετάλλευση.
Η αποικιοκρατία, η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, η μεγάλη ανισότητα, ο πλούτος των ολίγων, η φτώχεια και η εξαθλίωση των πολλών συμβαδίζουν με την έλλειψη γνώσης και τα αρνητικά και θανατηφόρα κοινωνικά φαινόμενα. Όλα αυτά και άλλα που θα μπορούσαν να καταγραφούν ως φαινόμενα μιας εξελικτική πορείας της ανθρωπότητας, έχουν οδηγήσει μαζί με την πρόοδο της τεχνολογίας σε νέα δεδομένα αλλά και νέες εξελίξεις που μας αφορούν όλους, και πρέπει να αναλογιστούμε που οδηγούνται τα πράγματα και ποια θα μπορούσε να είναι η συνεισφορά των θεσμών έκφρασης των λαών.
Η εποχή της παγκοσμιοποίησης, με τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών από τις υπανάπτυκτες περιοχές του κόσμου στις ανεπτυγμένες καθώς και η κατάργηση στην πράξη των συνόρων από την λαθρομετανάστευση, επιφέρει αλλαγές για τις οποίες οι λαοί δεν πρέπει να εθελοτυφλούν.
Οι χώρες που έχουν τη δυνατότητα να περιφρουρήσουν τα σύνορα τους μπορεί να νιώθουν προς το παρόν ασφαλείς, αλλά οι λαοί κινδυνεύουν από τις μάστιγες που δημιουργεί η φτώχεια και η εξαθλίωση όπως τα ναρκωτικά, οι μεταδοτικές ασθένειες και η εγκληματικότητα, μαζί δε με τις επιπτώσεις στην υγεία που φέρνει η καταστροφή του περιβάλλοντος όπως π.χ. ο καρκίνος, δείχνουν σε όλους ότι το πρόβλημα μάς αφορά και πρέπει να προβληματιστούμε και να δράσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ανάλογα με τις δυνάμεις μας.
Η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι το σύστημα διακυβέρνησης καθώς και οι αξίες και οι αρχές πάνω στις οποίες θα βασιστεί και κυρίως πως αυτό και με ποιους θα λειτουργήσει.
Η παγκοσμιοποίηση δεν αναστρέφεται γιατί τα σύγχρονα μέσα μαζικής μεταφοράς και επικοινωνίας έχουν κάνει όλο τον κόσμο μια γειτονιά και για αυτό το μέλημά μας πρέπει να είναι με ποιους τρόπους θα φτιάξουμε καλύτερα το δικό μας σπίτι, τη χώρα μας, για να επηρεάσουμε θετικά και τις υπόλοιπες χώρες της παγκόσμιας γειτονιάς.
Οι αρχές και οι πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αξιοκρατίας προϋπάρχουν και δεν χρειάζεται να τις ανακαλύψουμε αλλά απλά να τις πιστέψουμε και να τις εφαρμόσουμε.
Είναι γεγονός ότι μόνο ο στόχος της κοινωνικής συνοχής και το κράτος δικαίου μπορούν να διαμορφώσουν ισχυρές κοινωνίες. Για να υπάρξει όμως περαιτέρω εξέλιξη απαιτούνται πρότυπα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρότυπο του κοινωνικού κράτους που διαμόρφωσε η σοσιαλδημοκρατία μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη με τη μεγάλη του συνεισφορά στην πρόοδο και την ευημερία όχι μόνο της ίδιας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Σύγχρονα πρότυπα μπορούν να δημιουργήσουν λαοί, όπως ο ελληνικός, που έχει βαθιά ιστορική συνείδηση των πολιτισμών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας, με θρησκεία και παραδόσεις που καταλαγιάζουν και εξανθρωπίζουν και όχι οι λαοί που θα στηρίξουν την πρόοδό τους στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση.
Οι Έλληνες μετανάστες της Νοτίου Αφρικής κατάφεραν ακριβώς εξ΄ αυτού του λόγου να ισορροπήσουν στις βίαιες αλλαγές και τις διακρίσεις αλλά και να κάμουν την ελληνική γλώσσα μία από τις επίσημες γλώσσες της Νοτίου Αφρικής.
Δύο δεδομένα σ’ αυτή τη χώρα, δείχνουν το μεγαλείο και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο ελληνισμός.
Πρώτον : Η μορφή του Έλληνα δικηγόρου του Μαντέλα Γιώργου Μπίζου που δεσπόζει στο Μουσείο του Γιοχάνεσμπουργκ για το απαρχάιντ,
και Δεύτερον : η δημιουργία και η λειτουργία «της Σχολής του Γένους» όπως αρχικά την οραματίστηκαν, το ελληνικό σχολείο του ΣΑΧΕΤΙ στο Γιοχάνεσμπουργκ που είναι ένα ίδρυμα της ομογένειας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το South Africa Hellenic Technology Institute ( SAHETI ), με πρόεδρο τον Γιώργο Μπίζο, έχει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μέχρι Πανεπιστήμιο ( προνήπιο – νήπιο – δημοτικό –γυμνάσιο – λύκειο) στο οποίο φοιτούν παιδιά όχι μόνο ελληνικής καταγωγής αλλά και άλλα ανεξάρτητα από χρώμα και φυλή. Παρέχει περίπου 300 υποτροφίες δωρεάν σπουδών σε σύνολο 1000 παιδιών και έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας των μαθητών του στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Το παράδειγμα αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες μπορούν να προσφέρουν πολλά αν διαμορφώσουν το δικό τους πρότυπο ευημερίας όλου του λαού και καταφέρουν να μην υπάρχουν κάτοικοι στη χώρα με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας και τα νιάτα της Ελλάδας να έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή και την πρόοδο.
Πιστεύω ότι το μπορούμε, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε και η προσφορά θα είναι μεγάλη για την ίδια τη χώρα, την πρόοδο και την ευημερία του λαού μας αλλά και για όλους τους λαούς της γης.