Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και προώθηση του προτύπου της κρητικής διατροφής

πηγή: http://www.mediterraneandiet.grΑριθμός πρωτ: 787
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και προώθηση του προτύπου της κρητικής διατροφής

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, δίδεται η ευκαιρία να επισημανθούν για ακόμη μια φορά προς όλες τις πλευρές τα οφέλη που έχει η κρητική διατροφή για την υγεία, γεγονός που επιβάλλει την ευρύτερη δυνατή προβολή της ως προτύπου διατροφικής ισορροπίας.
Όπως επισημαίνεται από πολλούς επιστημονικούς και τοπικούς φορείς του Ηρακλείου, η κρητική διατροφή, τη σημασία της οποίας έχω τονίσει και σε παλαιότερες Ερωτήσεις μου (6058/22-3-07, 8744/1-6-07), θεωρείται σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στη σημερινή εποχή, που η ανάγκη για επιστροφή σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι επιτακτική, τα πλεονεκτήματα του κρητικού διατροφικού προτύπου, που είναι αναμφισβήτητα και έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά, επιβάλλεται να αναδειχθούν και με τη συνδρομή της πολιτείας.
Επειδή μεταξύ των λόγων που η διατροφή του κρητικού λαού έχει σημαντικές ωφέλειες για την υγεία περιλαμβάνεται και η ευρεία εφαρμογή μεθόδων ποιοτικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, καθώς και βιολογικής καλλιέργειας, για την παραγωγή των προϊόντων που αποτελούν τη βάση της κρητικής διατροφής, γεγονός που πρέπει να προβληθεί ιδιαίτερα.
Επειδή η Ν.Δ. είχε υποσχεθεί την καθιέρωση «ετήσιου φεστιβάλ κρητικής διατροφής», όμως καμία ενέργεια δεν έχει κάνει προς αυτή την κατεύθυνση και γενικότερα παρατηρείται αδράνεια στο θέμα της προβολής της κρητικής διατροφής.
Επειδή η πολιτεία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της κρητικής διατροφής και τη διαφήμισή της και εκτός ελληνικών συνόρων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για την ευρύτερη δυνατή προώθηση του κρητικού διατροφικού προτύπου στη χώρα μας και στο εξωτερικό.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ