Παγκόσμιοι Διαχειριστές κοντέϊνερς και ξεπούλημα των λιμανιών της χώρας

Παγκόσμιοι Διαχειριστές κοντέϊνερς και ξεπούλημα των λιμανιών της χώρας.

του Μανόλη Σοφ. Στρατάκη
Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Ηρακλείου

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά την αποτυχία της να εγκαταστήσει ως αποικιοκράτες τους Ασιάτες , παγκόσμιους διαχειριστές φορτίων κοντέϊνερς σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή της χώρας, επεδίωξε κάτι ποιο εύκολο και γρήγορο ώστε οι νέοι «κατακτητές» να μην έχουν πρόσθετο κόστος για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων αλλά να αρχίσουν αμέσως την είσπραξη.

Για το σκοπό αυτό βρήκε το τέχνασμα της κύρωσης δήθεν των συμβάσεων που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση των ανωνύμων εταιρειών στα δέκα μεγαλύτερα λιμάνια , για να ξεπουλήσει τα δύο πιο μεγάλα λιμάνια της χώρας και μάλιστα, τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων που παρουσιάζουν αύξηση κερδών μετά τον εκσυγχρονισμό τους με τα κεφάλαια που αντλούσαν από το χρηματιστήριο τη στιγμή που θα μπορούσαν να δώσουν ακόμη περισσότερα.

Αυτό το έτοιμο φιλέτο , η Ν.Δ. θέλει με νόμο να παραχωρήσει και μάλιστα με τη μεγαλύτερη δυνατή γαλαντομία και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς στις κρατικές εταιρείες των νέων μας φίλων από την Ασία.

Τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με την κομβική θέση που έχουν σε μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές λιμενικών υπηρεσιών του κόσμου, αποτελούν στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, πολύτιμες για την οικονομία της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση είχε πετύχει την κερδοφόρο λειτουργία των αντίστοιχων Οργανισμών Λιμένος, με τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας, χωρίς από την άλλη να διακυβεύσει τη στρατηγική τους σημασία για το δημόσιο συμφέρον, που εξασφαλίστηκε μέσω του όρου της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο τουλάχιστον κατά 51%.

Ο στόχος της Κυβέρνησης της Ν.Δ.. δεν είναι άλλος παρά το πώς θα παραδώσει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου σε ιδιωτικά συμφέροντα, ντόπια ή ξένα. Αυτό καταδεικνύεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο, με τη στείρα αντίληψή της που βασίζεται στην πλήρη ιδιωτικοποίηση δημιουργώντας ταυτόχρονα ιδιωτικό μονοπώλιο, με τις συμβάσεις παραχώρησης υπερβολικά μεγάλης διάρκειας και άρα το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Η προσπάθεια της Ν.Δ. να ταυτίσει την πολιτική της με αυτή του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δήθεν επισημοποιεί δρομολογημένες εξελίξεις, είναι έωλη και καθαρά συκοφαντική, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ απαιτεί την άμεση απόσυρση των επίμαχων διατάξεων που θα οδηγήσουν στο ιδιωτικό μονοπώλιο. Διότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα λιμάνια με κανένα τρόπο. Αυτό που θέλησε και θέλει το ΠΑΣΟΚ ήταν να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις κερδοφορίας τους, προς το συμφέρον πάντοτε του ελληνικού λαού. Δεν πρόκειται για δημιουργία καινούργιου έργου, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται η Κυβέρνηση επικαλούμενη το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και άλλα έργα, αλλά για υπάρχουσες εγκαταστάσεις που έγιναν με τον ιδρώτα και τον κόπο του ελληνικού λαού, πράγμα που είναι εντελώς διαφορετικό. Στην ίδια κατεύθυνση, αυτή του ξεπουλήματος, κινούνται άλλωστε και οι ρυθμίσεις για το προσωπικό, από το οποίο θέλουν να απαλλάξουν τα νέα αφεντικά ώστε να μπορούν να φέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό από την Ασία.

Από την άλλη πλευρά, η συμψηφιστική λογική των κομμάτων της Αριστεράς δεν έχει καμία βάση, αντίθετα υποβοηθά την Κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πολιτικά και αναλύει την κατάσταση που διαμορφώνει το παγκόσμιο σύστημα στην οικονομία, την οποία δεν αγνοεί βεβαίως, αλλά αντίθετα με τη Ν.Δ. ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένο να ξεπουλήσει τα πάντα αλλά αντίθετα θέλει να αξιοποιήσει τα όποια θετικά έχει το παγκόσμιο σύστημα, όπως κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου, ακόμη και οι κομουνιστικές.

Η πολιτική της Κυβέρνησης της Ν.Δ., ακολουθώντας πιστά τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική που έχει χαράξει το Υπουργείο Οικονομικών, μία πολιτική που στόχο έχει να εξοικονομήσει κάποια λίγα χρήματα προκειμένου να καλυφθούν δημοσιονομικά ελλείμματα είναι μια εγκληματική πολιτική. Η συνεχιζόμενη απαξίωση του δημόσιου τομέα από τη Ν.Δ. με την παράδοση του πλούτου και των νέων εγκαταστάσεων της χώρας που έγιναν με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, δημιουργεί ανεπανόρθωτα προβλήματα και υποθηκεύει με βεβαιότητα αναφαίρετα δικαιώματα του ελληνικού λαού και διαμορφώνει, μια κατάσταση που πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν.