Παράνομες πρακτικές τραπεζών σε βάρος ξενοδόχων

Αριθμός πρωτ: 17697
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Παράνομες πρακτικές τραπεζών σε βάρος ξενοδόχων.

Τις έντονες διαμαρτυρίες της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες μελών της, σχετικά με αφόρητες πιέσεις από ορισμένες τράπεζες με στόχο να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους, τα λεγόμενα spread, σε ποσοστό που ξεπερνά το 300% ακόμα και 400%.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, το πρόβλημα δημιουργήθηκε πριν από 2 μήνες, όταν κάποιες τράπεζες είχαν επιβάλλει ανατιμολόγηση των spread στις δανειακές συμβάσεις που είχαν συνάψει, είτε αυτές αφορούσαν σε βραχυπρόθεσμα δάνεια για κεφάλαια κίνησης σε αλληλόχρεους λογαριασμούς, είτε σε μακροπρόθεσμα για πάγιες επενδύσεις. Οι τράπεζες ζητούν επίμονα να αλλάξει προς τα πάνω το επιτόκιο Euribor, που έχει καθοριστεί σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, με το δικό τους υψηλό τραπεζικό επιτόκιο, και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση του πελάτη τους.
Επειδή όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, είναι ανάγκη οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν τους εκβιασμούς στους πελάτες τους.
Επειδή η ήδη δύσκολη συγκυρία για τον τουρισμό, έχει φέρει τους ξενοδόχους σε οριακό σημείο, όσον αφορά την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ.Υπουργοί
Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να βάλουν φραγμό στις παράνομες πρακτικές των τραπεζών σε βάρος των ξενοδόχων της Κρήτης αλλά και όλης της χώρας, καθώς και με ποιούς τρόπους θα ενισχύσουν ουσιαστικά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ενόψει της τουριστικής περιόδου που μόλις ξεκίνησε.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης