Παράταση σύμβασης ναυαγοσωστών

Αριθμός πρωτ: 3482
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/8/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Παράταση σύμβασης ναυαγοσωστών.

Ο θεσμός του ναυαγοσώστη έχει να επιδείξει θεαματικά αποτελέσματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στο νομό Ηρακλείου έχουν γίνει μέχρι τώρα 50 διασώσεις, ενώ αντίθετα σε μη επιτηρούμενες περιοχές ή σε ώρες που δεν δουλεύουν ναυαγοσώστες, έχουν γίνει επτά πνιγμοί και είναι δυστυχώς μεγάλη απώλεια οι επτά ζωές σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.
Το καθεστώς που ισχύει, επιβάλλει στους Δήμους με παραλίες, να αναλαμβάνουν το κόστος λειτουργίας του θεσμού που αποτελεί γι’ αυτούς δυσβάσταχτη υποχρέωση, τη στιγμή που η πολιτεία έπρεπε να έχει αναλάβει αυτό το κόστος.
Πέραν όμως απ’ αυτή τη σημαντική παράμετρο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό για τους Δήμους τρόπο, υπάρχει και το πρόβλημα της χρονικής διάρκειας εργασίας των ναυαγοσωστών. Με τα σημερινά δεδομένα προβλέπεται να εργάζονται μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ σε πολλές περιοχές τα μπάνια συνεχίζονται μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.
Επειδή είναι ανεκτίμητη η αξία των ανθρώπινων ζωών που χάνονται.
Επειδή οι Δήμοι πρέπει να στηριχθούν στην προσπάθειά τους για να υπάρχουν ασφαλείς ακτές για τους λουόμενους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
Εαν προτίθενται να ενισχύσουν τους Δήμους για να παρατείνουν τις συμβάσεις των ναυαγοσωστών ή έστω να αναλάβει άλλος κρατικός φορέας να καλύπτει αυτή την υποχρέωση της πολιτείας προς τους λουόμενους στις πολυσύχναστες ελληνικές ακτές.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης