Παρέμβαση για τα καύσιμα

Αριθμός πρωτ: 38
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Παρέμβαση για τα καύσιμα.

Η σταθερή απόκλιση της τιμής των καυσίμων που παρατηρείται στη Κρήτη σε σχέση με την τιμή στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα αποτέλεσε την αφορμή για να ζητήσουν τη παρέμβαση της Νομάρχου Ηρακλείου οι πρατηριούχοι του νομού σύμφωνα με τους οποίους η ευθύνη για τις αποκλίσεις αυτές βαραίνει τις εταιρείες πετρελαιοειδών.
Στις 24 Μαρτίου ο υπουργός Ανάπτυξης είχε στείλει το θέμα στην επιτροπή ανταγωνισμού υποσχόμενος μια σύντομη απάντηση η οποία όμως ακόμη δεν έχει ληφθεί.
Σημειώνω πως η τρέχουσα μέση τιμή λιανικής της βενζίνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βενζινοπωλών Ηρακλείου, είναι, μετά τις εκπτώσεις, 1.10 ευρώ/ λίτρο όταν η τιμή χονδρικής είναι 1.12-1.13 ευρώ / λίτρο. Επισημαίνω πως οι τιμές αυτές είναι πολύ ακριβότερες αναλογικά με την τιμή στην οποία διαμορφώνεται το βαρέλι έτσι ώστε ενώ πέρυσι έκανε 139 δολάρια φέτος κάνει περίπου 69 δολάρια χωρίς όμως ανάλογη μείωση στην λιανική τιμή της βενζίνης.
Επειδή οι αποκλίσεις αυτές δημιουργούν τεράστιες στρεβλώσεις στην αγορά αφού συμβάλουν στην αισχροκέρδεια την οποία καλούνται να επωμιστούν οι καταναλωτές της Κρήτης.
Επειδή παρατηρείται στασιμότητα στην έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με την τοπική αγορά καυσίμων η οποία έχει καθυστερήσει περίπου δύο μήνες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα και ποια για τη ρύθμιση της αγοράς καυσίμων στη Κρήτη εξαλείφοντας τις αποκλίσεις τιμών που υπάρχουν μεταξύ της τοπικής αγοράς με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ