Παρέμβαση Μαν.Στρατάκη για τη νόμιμη “νοθεία” του κρητικού ελαιολάδου.21/1/2012

Παρέμβαση Μαν.Στρατάκη για τη νόμιμη “νοθεία” του κρητικού ελαιολάδου.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την προστασία του ελαιολάδου από φαινόμενα νοθείας έκανε με Ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης.
Όπως αναφέρει ο κ.Στρατάκης, η δημοσιοποίηση των στοιχείων έρευνας της ιταλικής αστυνομίας για τα κυκλώματα νοθείας ελαιολάδου, φέρνει στο προσκήνιο το μείζον θέμα της προστασίας του ελληνικού ελαιολάδου.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Κρήτης, Ιταλοί και Ισπανοί αγοράζουν χύμα ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το αναμειγνύουν με δικό τους, χρησιμοποιώντας μάλιστα και δικό τους εθνικό σήμα αλλά χωρίς να αναγράφουν την προέλευση της πρώτης ύλης που είναι φυσικά από την Κρήτη ή άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Έτσι, διαφαίνεται ότι ήδη βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες του νέου Κανονισμού (61/2011) της ΕΕ για τα νέα χαρακτηριστικά των διαφόρων κατηγοριών ελαιολάδου, που δίνει τη δυνατότητα να γίνονται νόμιμες «νοθείες» αποσμημένων ελαιολάδων με έξτρα παρθένα ελαιόλαδα και στη συνέχεια να τα πωλούν ως έξτρα παρθένα.
Συγκεκριμένα, στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το άθροισμα αιθυλεστέρων και μεθυλεστέρων κυμαίνεται μεταξύ 25 και 30 mg/kg. Όμως, σ’ ένα ελαιόλαδο που έχει περάσει από τη διαδικασία της απόσμησης, το άθροισμα αιθυλεστέρων και μεθυλεστέρων κυμαίνεται μεταξύ 120 και 190 mg/kg. Έτσι ο προσδιορισμός από τον κανονισμό 61/2011 ως αποδεκτού ορίου τα 75 mg/kg αφήνει περιθώρια για την πραγματοποίηση τέτοιων νόμιμων «νοθειών».
Ο κ.Στρατάκης επισημαίνει ότι, “αντίθετα, στην Ελλάδα, η διαδικασία της απόσμησης δε χρησιμοποιείται, διότι δεν παράγονται ελαιόλαδα με πρόβλημα κακοσμίας, ενώ αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται στην Ισπανία και χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών των ελαιολάδων που παράγονται εκεί. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε ισπανικές και ιταλικές επιχειρήσεις να διαθέτουν τα ελαιόλαδά τους στις διεθνείς αγορές σε χαμηλές τιμές και έτσι να κερδίζουν τις αγορές από τους ανταγωνιστές τους”.
Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι “διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο για τον αγροτικό τομέα και επιβάλλεται τόσο η αλλαγή του Κανονισμού όσο και η πάταξη των φαινομένων νοθείας που επιβαρύνουν την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση”.
Τέλος, ο βουλευτής καταλήγει ερωτώντας τους κ.κ.Υπουργούς:
α) Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα νόμιμης «νοθείας» του ελληνικού ελαιολάδου, τουλάχιστον ενημερώνοντας το καταναλωτικό κοινό, με υποχρεωτική αναγραφή της ανάμειξης των διαφορετικών τύπων ελαιολάδου και
β) Αν προτίθενται σε επίπεδο ΕΕ να προτείνουν τροποποίηση του Κανονισμού 61/2011, προκειμένου να προστατευτεί το πολύτιμο προϊόν μας από επιτήδειους και ξένα συμφέροντα.