Παρέμβαση Μαν.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης.10/11/2011

Παρέμβαση Μαν.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης.
Ικανοποίηση για την αποδοχή της τροπολογίας για τα αυθαίρετα.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις», ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης τόνισε ότι το σχέδιο νόμου συμβάλλει στο να λυθούν προβλήματα γραφειοκρατίας αλλά και να ξεπεραστούν προβλήματα διαφθοράς του ελληνικού δημόσιου βίου.
Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο συμβάλλει στην περιφρούρηση εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων που κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Ο κ.Στρατάκης πρότεινε, όσον αφορά στους ελέγχους, που θα γίνονται αυτεπάγγελτα ή μετά από καταγγελίες, να οριστεί ένα ελάχιστο ποσοστό δειγματοληπτικών ελέγχων διότι αν δεν οριστεί, υπάρχει περίπτωση να μην γίνονται και καθόλου έλεγχοι.
«Να είναι τουλάχιστον πχ 10% ή 20%, και να υπάρχει μία στάνταρ διαδικασία μέσα από την οποία θα προκύπτει το δείγμα, για να μην αφήσουμε ξανά παράθυρα και περιθώρια να υπεισέλθουν άλλες λογικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε, ακόμα, ότι είναι θετικές οι ρυθμίσεις των θεμάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών, στο άρθρο 39, γιατί πράγματι ξεπερνιούνται προβλήματα που ταλανίζουν πάρα πολύ κόσμο, εδώ και πολλά χρόνια.
«Και δεν είναι τυχαίο που περιοχές που έχουν ενταχθεί σε ΠΕΡΠΟ και υπάρχουν μέσα σε αυτές οικοδομικοί συνεταιρισμοί, δεν μπορούν να πάρουν άδειες ή να ξεπεράσουν γραφειοκρατικά προβλήματα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτή η ρύθμιση συμβάλλει ουσιαστικά να ξεπεραστούν προβλήματα και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι που έχουν για πολλά χρόνια επενδύσει, να μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους», τόνισε ο κ.Στρατάκης.
Τέλος, υποστήριξε την τροπολογία που από κοινού είχε καταθέσει με άλλους βουλευτές και η οποία αναφερόταν στην αύξηση του αριθμού των δόσεων για τα αυθαίρετα και η οποία τελικά έγινε δεκτή από τον κ.Υπουργό.
«Θεωρώ ότι έτσι ουσιαστικά θα συμβάλουμε στο να υπάρξει νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων από τη μία πλευρά, αλλά και από την άλλη να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον, ώστε να σταματήσει αυτή η παρανομία, που ταλανίζει και την ελληνική κοινωνία και τη λειτουργία της πολιτείας».