Παρέμβαση Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων στον κάθετο οδικό άξονα Ηρακλείου-Βιάννου

Αριθμός πρωτ: 8879
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/10/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

ΘΕΜΑ: Παρέμβαση Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων στον κάθετο οδικό άξονα Ηρακλείου-Βιάννου

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, έχω τονίσει την ανάγκη ολοκλήρωσης των απαιτούμενων έργων στον κάθετο οδικό άξονα Ηρακλείου-Βιάννου, προκειμένου να καταστεί ασφαλής και λειτουργικός για τους χιλιάδες οδηγούς που τον διατρέχουν καθημερινά αλλά και για να εξυπηρετεί δίχως προβλήματα όλους τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες διέρχεται.
Σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία και όλους τους αρμόδιους φορείς, το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας επιβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο οδικός άξονας Ηρακλείου-Βιάννου απέχει σημαντικά από το να θεωρείται ολοκληρωμένος. Όπως επισημαίνει, απαιτούνται ακόμη πλήθος έργων, των οποίων το κόστος αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστούν οι αναγκαίοι ισόπεδοι κόμβοι, οι παρακάμψεις και το παράλληλο δίκτυο που θα συνδέει την κεντρική αρτηρία με τους οικισμούς.
Συγκεκριμένα το ΤΕΕ/ΤΑΚ τονίζει ότι χρειάζονται να γίνουν τα εξής, πέραν βεβαίως της ολοκλήρωσης των τμημάτων Πεζών-Αλαγνίου και Αρκαλοχωρίου-Μάρθας:
– Επικαιροποίηση των μελετών και δημοπράτηση των κόμβων Αγίου Σώζοντος και Καταλαγαρίου, καθώς και του συνδετήριου δρόμου Καταλαγαρίου-Κουνάβων.
– Κτηματολόγια και απαλλοτριώσεις για τον κόμβο Πεζών και την περιοχή της Ένωσης
– Οριστική μελέτη και απαλλοτριώσεις για τον κόμβο Αλαγνίου
– Επικαιροποίηση των μελετών και δημοπράτηση του κόμβου βορείως του Αρκαλοχωρίου, της συνδετήριας οδού του με το δρόμο προς Θραψανό και της παράκαμψης Αρκαλοχωρίου.
– Οριστική μελέτη και απαλλοτριώσεις για τον κόμβο νοτίως του Αρκαλοχωρίου και τη σύνδεσή του με το τοπικό δίκτυο.
– Κτηματολόγια και περιβαλλοντική μελέτη για τον συνδετήριο δρόμο Ινίου-Αυλής και κτηματολόγιο για τον κόμβο Ινίου.
– Επικαιροποίηση της μελέτης και δημοπράτηση της παράκαμψης της Βιάννου.
– Βελτίωση του δρόμου-ισόπεδου κόμβου Μάρθας
– Σύνταξη μελέτης για τους κόμβους: Καταλαγαρίου-Αρχανών, Πεζών-Μυρτιάς, Βιάννου-Κερατόκαμπου, καθώς και για τους ανισόπεδους κόμβους Σκαλανίου και ΒΙ.Π.Ε.
– Ολοκλήρωση των φυτεύσεων σε όλο το μήκος της αρτηρίας.
Επειδή όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, η κατάσταση με τους ισόπεδους κόμβους που λειτουργούν σήμερα είναι απαράδεκτη και ήδη θρηνούμε πολλά θύματα, εξαιτίας της αμέλειας της πολιτείας.
Επειδή πάρα πολλοί κάτοικοι δυσανασχετούν, επίσης, λόγω της προβληματικής σύνδεσης των οικισμών στους οποίους κατοικούν με τον κάθετο οδικό άξονα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις μελέτες και την κατασκευή στη συνέχεια των απαιτούμενων κόμβων, παρακάμψεων και παράλληλων δρόμων, όπως επισημαίνει και το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προκειμένου ο κάθετος οδικός άξονας Ηρακλείου-Βιάννου να καταστεί ασφαλής και λειτουργικός για τους χιλιάδες οδηγούς που τον χρησιμοποιούν καθημερινά.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης