Παραβίαση τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων

Αριθμός πρωτ: 18578
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/5/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Παραβίαση τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Έντονα διαμαρτύρονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου, καθώς θεωρούν ότι παραβιάζεται η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας και αναγκάζονται να δουλεύουν μόνο τέσσερις ώρες και με τα μισά ένσημα.
Όπως καταγγέλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου, οι υπάλληλοι στις ξενοδοχειακές μονάδες εκβιάζονται να δεχτούν συγκεκριμένους όρους εργασίας, διαφορετικά απειλούνται με απόλυση. Συγκεκριμένα, καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις με τετράωρη απασχόληση, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν ημεησίως 10-12 ώρες με 12 ένσημα το μήνα και μεροκάματο που δεν υπερβαίνει τα 30-35 ευρώ.
Επειδή, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κάνουν λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά των ιδιοκτητών ξενοδοχείων που με πρόσχημα την οικονομική κρίση κάνουν ό,τι θέλουν απειλώντας τους εργαζόμενους.
Επειδή, κάνουν λόγο για απουσία του ΙΚΑ αλλά και της Επιθεώρησης εργασίας, που θα έπρεπε να κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ. Υπουργός:
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου χωρίς να παραβιάζεται η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης