Παραλιακό μέτωπο Κόκκινου Πύργου Δήμου Τυμπακίου

Αριθμός πρωτ: 2556
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: Παραλιακό μέτωπο Κόκκινου Πύργου Δήμου Τυμπακίου.

Το όραμα του Δήμου Τυμπακίου για διάνοιξη δρόμου και την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου στον Κόκκινο Πύργο ώστε να συνδεθούν οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής με τους παραλιακούς οικισμούς του δήμου, εμποδίζεται από το γεγονός ότι ο προς διάνοιξη δρόμος πρέπει να περιορίσει την πρόσβαση του στρατοπέδου της 138 Σμηναρχίας Μάχης προς τη θάλασσα.
Το θέμα επανέρχεται σήμερα με αφορμή την αντικατάσταση από πλευράς 138 Σ.Μ. μέρους της περίφραξης με συρματόπλεγμα στη περιοχή Καταλυκή, χωρίζοντας με αυτό τον τρόπο το παραλιακό μέτωπο σε τρία κομμάτια, η οποία και ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση του δημάρχου Τυμπακίου ύστερα από καταγγελία των λουομένων αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Το αίτημα του δήμου Τυμπακίου για τη διάνοιξη του δρόμου στο παραλιακό μέτωπο έχει μεταφερθεί προς το Υπουργείο Άμυνας χωρίς ωστόσο κάποια θετική εξέλιξη. Σύμφωνα με το δήμαρχο Τυμπακίου η υλοποίηση του έργου αυτού δεν απαιτεί μεγάλα ποσά και επιπλέον ετοιμάζεται μελέτη που θα κατατεθεί στο ΕΣΠΑ. Ακόμη υπάρχει πρόταση για χρηματοδότηση του δήμου από περιφερειακά κονδύλια προκειμένου να ξεκινήσει το έργο.
Επειδή, το έργο της διάνοιξης δρόμου για ενοποίηση του παραλιακού μετώπου του Κόκκινου Πύργου αποτελεί έργο πνοής για τη περιοχή αφού θα συνδέσει παραλίες υψηλής επισκεψιμότητας.
Επειδή ουσιαστικά το μοναδικό εμπόδιο στην ορθή αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου αποτελεί το κομμάτι που ανήκει στη 138 Σ.Μ. αφού ουσιαστικά διαχωρίζει το παραλιακό μέτωπο σε τρία κομμάτια, εμποδίζοντας τη σύνδεση μεταξύ τους.
Επειδή, ουσιαστικά, η 138 ΣΜ αποτελεί παραθεριστική μονάδα και η αφαίρεση της αποκλειστικότητας στη θαλάσσια περιοχή που προσεγγίζει, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στους παραθεριστές ενόπλους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Εάν προτίθεται να συνδράμει στην υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος του Δήμου Τυμπακίου για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου στη περιοχή του Κόκκινου Πύργου προκειμένου να δοθεί ώθηση στη ανάπτυξη της περιοχής και να ανακουφιστούν οι κάτοικοι της Μεσαράς αφού η παραλιακή ζώνη του κόλπου αποτελεί το σημαντικότερο θέρετρο της περιοχής.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης