Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους βιολογικούς καθαρισμούς

Αριθμός πρωτ: 1197
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους βιολογικούς καθαρισμούς.

Η χώρας μας παραπέμπεται για άλλη μια φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την έλλειψη περιβαλλοντικών υποδομών. Συγκεκριμένα η παραπομπή αφορά την απουσία δικτύων αποχέτευσης αστικών λυμάτων και συστημάτων επεξεργασίας τους σε 24 συνολικά πόλεις, μεταξύ των οποίων το Ηράκλειο και τα Μάλια.
Γεγονός αποτελεί, ότι ο δήμος Ηρακλείου διαθέτει βιολογικό καθαρισμό από το 1994, με κάποιες επεκτάσεις που έγιναν αργότερα λόγω επέκτασης του σχεδίου πόλης, όπως επισημαίνει η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΗ, ενώ και για τα Μάλια όχι μόνο έχει ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός, αλλά και όλα τα δίκτυα που θα τον συνδέσουν με τα δίκτυα της πόλης.
Επειδή όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά πολλές από τις πόλεις και τους οικισμούς που δεν έχουν γίνει οι εγκαταστάσεις, είναι περιοχές πρώτης τουριστικής επιλογής, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσφήμησή τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αποκατασταθεί η φήμη τουριστικών πόλεων και να αποσυρθεί η άδικη κατηγορία για απουσία αποχέτευσης αστικών λυμάτων τόσο στην πόλη του Ηρακλείου όσο και στα Μάλια.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης