Παρατεταμένη καθυστέρηση απόδοσης της Β΄ δόσης στους ενταχθέντες στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Αριθμός πρωτ: 2154
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/7/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Παρατεταμένη καθυστέρηση απόδοσης της Β΄ δόσης στους ενταχθέντες στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Αρκετοί είναι οι νέοι αγρότες στο Νομό Ηρακλείου που ενώ έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των νέων αγροτών και έχουν εισπράξει την πρώτη δόση ήδη από το 2002, δεν έχουν λάβει ακόμη τη δεύτερη δόση της δικαιούμενης επιδότησης.
Στην απάντηση της 8931/20-3-06 σχετικής Ερώτησής μου στις 11/4/2006 επισημαίνεται ότι «παρατηρήθηκε μικρή καθυστέρηση των πληρωμών κατά το Β’ εξάμηνο του 2005, δεδομένου ότι η αρμόδια Υπηρεσία ασχολήθηκε με τις διαδικασίες υλοποίησης της 4ης προκήρυξης του Προγράμματος 5.500 νέων αιτήσεων», καθώς και ότι «ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους (2006) έχει επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής της Β’ δόσης».
Επειδή έκτοτε έχουν παρέλθει δύο και πλέον χρόνια και δεν έχει γίνει κατορθωτό να εισπραχθεί η δεύτερη δόση της ενίσχυσης από το σύνολο των δικαιούχων αγροτών του Νομού Ηρακλείου.
Επειδή οι νέοι αγρότες αγωνιούν για την τύχη της επιδότησης που δικαιούνται καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει τον αγροτικό τομέα και με ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια.
Επειδή οι χρονοβόρες διαδικασίες και η αδιαφορία της πολιτείας οδηγεί πολλούς εξ αυτών να εγκαταλείψουν τα σχετικά προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ στα οποία είχαν ενταχθεί,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να καταβάλει άμεσα την Β’ δόση στο σύνολο των αγροτών του Νομού Ηρακλείου που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, οι οποίοι από το 2002, οπότε και έλαβαν την πρώτη δόση, δεν έχουν λάβει την υπόλοιπη ενίσχυση που δικαιούνται.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης