Πενιχρές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους αγρότες του Νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 598
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Πενιχρές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους αγρότες του Νομού Ηρακλείου.

Πενιχρές θα είναι για μία ακόμη φορά οι αποζημιώσεις που θα αποδοθούν στους αγρότες διάφορων περιοχών του Νομού Ηρακλείου, μετά την έκδοση των πορισμάτων των εκτιμητών του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τους καύσωνες που επικράτησαν κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τους αγρότες, στις περιπτώσεις που καταγράφονται υψηλά ποσοστά ζημιών εμφανίζονται χαμηλές παραγωγές, με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις που θα αποδοθούν στους παραγωγούς να είναι εξαιρετικά χαμηλές και ουδεμία σχέση να έχουν με την πραγματική ζημία που υπέστησαν.
Επειδή οι καταστροφές αγγίζουν και το 95%, όπως κατέγραψαν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ.
Επειδή επανειλημμένα έχει επισημανθεί ότι το μονοπρόσωπο σύστημα εκτίμησης που εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών, είναι διαβλητό και παρατηρείται σωρεία λαθών σε βάρος των αγροτών, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι.
Επειδή ο εμπαιγμός που υφίσταται ο αγροτικός κόσμος του Νομού Ηρακλείου, καθώς αποζημιώνεται με λίγα ευρώ για κάθε στρέμμα, είναι φανερός και επαναλαμβανόμενος,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση των αγροτών του Νομού Ηρακλείου για την πραγματική αξία της παραγωγής που καταστράφηκε από τους καύσωνες της καλοκαιρινής περιόδου, όπως εξάλλου αποδεικνύεται και από την μειωμένη τελική παραγωγή.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ