Περικοπές επιδοτήσεων και κρατήσεις συνεταιριστικών οργανώσεων

Αριθμός πρωτ: 6823
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Περικοπές επιδοτήσεων και κρατήσεις συνεταιριστικών οργανώσεων

Όπως τόνιζα και στην 6732/12-4-07 Ερώτησή μου, η παρούσα συγκυρία είναι δυσμενής για όλους τους αγρότες του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι, μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης για την καταβολή των επιδοτήσεων, διαπιστώνουν τελικά ότι οι λογαριασμοί τους έχουν πιστωθεί με λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν, με ποσοστό μείωσης που ξεπερνά το 25%.
Σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου του Ηρακλείου δίνεται μια άλλη πτυχή του θέματος, που επιβάλλει ακόμη πιο επιτακτικά να δοθεί τέλος στον εμπαιγμό των ελαιοπαραγωγών. Οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις παρακρατούν εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο μέρος του ποσού της επιδότησης, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δυσμενή τη θέση εκείνων των ελαιοπαραγωγών, στους οποίους μόνο ένα χαμηλό ποσοστό έχει καταβληθεί. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις τωρινές τιμές του ελαιολάδου, το ύψος των οποίων είναι πολύ χαμηλό για τον παραγωγό, όχι όμως και για τον καταναλωτή.
Επειδή επιβάλλεται οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις να είναι εύρωστες οικονομικά για να αντεπεξέλθουν στον ρόλο τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών, απαιτείται καταβολή του συνόλου των επιβαρύνσεων από την πολιτεία , όπως γίνεται σε άλλες χώρες, και η άμεση καταβολή του συνόλου των επιδοτήσεων στους ελαιοπαραγωγούς

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

1) Αν προτίθεται να δώσει εντολές στον ΟΠΕΚΕΠΕ για άμεση καταβολή του συνόλου των επιδοτήσεων σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς.
2) Αν προτίθεται να αναλάβει το κόστος αμοιβής των συνεταιριστικών οργανώσεων το οποίο σήμερα χρεώνονται οι παραγωγοί.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης