Περικοπές στη χρηματοδότηση των κατασκηνώσεων για άτομα με αναπηρία

Αριθμός πρωτ: 18034
Ημερομηνία κατάθεσης: 24/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Περικοπές στη χρηματοδότηση των κατασκηνώσεων για άτομα με αναπηρία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) διαμαρτύρεται για την περικοπή κατά 46% της χρηματοδότησης των κατασκηνωτικών προγραμμάτων για άτομα με αναπηρία από το Γ’ΚΠΣ και το Υπ.Υγείας.
Σύμφωνα με την ΠΟΣΓΚΑμεΑ το κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ΑμεΑ υλοποιείται από την ίδια αδιαλείπτως και σε εθελοντική βάση από το 1985, ύστερα από ανάθεση με απόφαση του υπουργού Υγείας, σε 22 κατασκηνώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ωστόσο, φέτος οι σχετικές δαπάνες μειώνονται κατά 46% με αποτέλεσμα την περικοπή του αριθμού των κατασκηνωτών και των κατασκηνωτικών περιόδων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, ενώ για το 2008 προβλέφθηκαν 6,5 εκατ. ευρώ, για το 2009 το ποσό ανέρχεται σε 3,5 ευρώ.
Επειδή, από τα 1.000.000 ΑμεΑ, δηλαδή το 10% του ελληνικού πληθυσμού, μόνο 3.000 πηγαίνουν στις κατασκηνώσεις, και τώρα αυτός ο αριθμός θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.
Επειδή είναι ανάγκη η Πολιτεία να μεριμνά για τα άτομα με αναπηρία, τους «αόρατους» πολίτες, για τους οποίους η μοναδική ευκαιρία να βγουν από τα σπίτια τους και να χαρούν τη φύση είναι οι κατασκηνώσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να χρηματοδοτηθούν όλα τα κατασκηνωτικά προγράμματα και να λειτουργήσουν όλες οι κατασκηνώσεις που προβλέπονται, για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης