Περικοπή επιδοτήσεων ελαιοπαραγωγών

Αριθμός πρωτ: 11409
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/12/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Περικοπή επιδοτήσεων ελαιοπαραγωγών

Παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας ότι θα αποδοθούν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων τα χρήματα που αφορούν τα δικαιώματα των ελαιοπαραγωγών, ένας πολύ μεγάλος αριθμός απ’ αυτούς στο νομό Ηρακλείου, που ξεπερνά τις 10.000 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πήραν μόνο το 50% των δικαιούμενων επιδοτήσεων.
Οι παραγωγοί των Δήμων, κυρίως του Νότου του νομού Ηρακλείου, όπως της Βιάννου, του Αρκαλοχωρίου, του Καστελλίου, του Θραψανού, των Αστερουσίων, του Κόφινα, κλπ., οι ελαιοκαλλιέργειες των οποίων κατά την εφετινή χρονιά έχουν από μειωμένη έως μηδενική παραγωγή, είναι αγανακτισμένοι αλλά και απογοητευμένοι, γιατί χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο τους περικόπτονται επιδοτήσεις που δικαιούνται.
Επιπλέον, οι αυξημένες κρατήσεις, κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρά τις δεσμεύσεις για απαλλαγή τους από αυτές, τούς κάνουν να αγανακτούν ακόμη περισσότερο και να αισθάνονται ότι η πολιτεία τους κοροϊδεύει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Για ποιο λόγο έγιναν περικοπές τόσο μεγάλου ποσοστού, περίπου 50%, από τις δικαιούμενες επιδοτήσεις, και γιατί οι κρατήσεις είναι αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.
2) Πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο της δικαιούμενης επιδότησης, αφού δεν υπάρχει μείωση δικαιωμάτων και όλα τα δικαιολογητικά έχουν ελεγχθεί περισσότερες από μία φορές.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης