Πλήρης αποτυχία του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά

Αριθμός πρωτ: 12686
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/1/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Πλήρης αποτυχία του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά.

Με την 9274/28-3-08 Ερώτησή μου είχα επισημάνει την πλήρη αποτυχία της Κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά, μετά και την τότε απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για αναστολή υποβολής των αιτήσεων για λήψη αδειών για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών.
Επειδή η προχειρότητα και η ανεύθυνη στάση του Υπουργείου αποδεικνύονταν από το γεγονός ότι η απόφαση για διακοπή των αιτήσεων έγινε με καθυστέρηση περίπου 8 μηνών, αφού ήδη το πρόβλημα είχε διαφανεί από τις αρχές του 2007 από τον αριθμό των αιτήσεων που υποβάλλονταν στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), και ήδη από τον περασμένο Ιούνιο επισημοποιήθηκε με στοιχεία.
Επειδή η αρμόδια αρχή, η ΡΑΕ, μετέθετε τις ευθύνες από τη μια μεριά στο Υπουργείο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είχε μεταφέρει το πρόβλημα στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης από το καλοκαίρι, αφού οι ίδιοι δεν είχαν αρμοδιότητα για αναστολή υποδοχής των αιτήσεων», και από την άλλη μεριά στους ίδιους τους επενδυτές, αναφέροντας ότι δεν ενημερώθηκαν από την ιστοσελίδα της ΡΑΕ ότι το πρόγραμμα είχε υπερκαλυφθεί, ενώ η ίδια εξακολουθούσε να παραλαμβάνει φακέλους.
Επειδή σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, κρινόταν αναγκαία η αναθεώρηση του προγράμματος, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν αντιμετωπιστεί οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οι διφορούμενες ερμηνείες νόμων και εγκυκλίων, καθώς αυτό που ήταν ορατό από την πρώτη στιγμή ήταν η έλλειψη σχεδιασμού από το Υπουργείο.
Επειδή μεγάλος αριθμός υποψήφιων επενδυτών στο Νομό Ηρακλείου είναι ανάστατος και ζητάει να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα αυτό, ώστε να σταματήσει η «ομηρία» τους που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις κυβερνητικές επιλογές.
Επειδή και οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν στη Βουλή δεν είναι βέβαιο ότι θα λύσουν τα υπαρκτά προβλήματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Πότε και με ποιο χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η υλοποίηση του προγράμματος των φωτοβολταϊκών, αφού όπως αποδείχθηκε, η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδιασμού ακόμα και στο στάδιο της υποβολής των αιτήσεων έθεσαν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και δεν είναι βέβαιο πότε θα αρχίσει να αποδίδει η υλοποίησή του.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης