Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στον Δήμο Τυμπακίου

19 Ιουνίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, με θέμα «Ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για τη λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στον Δήμο Τυμπακίου του Ν. Ηρακλείου».

Απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Στρατάκης τόνιζε ότι η αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου Τυμπακίου και η στελέχωσή του με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αποτελεί ένα πάγιο αίτημα που θα εξυπηρετήσει μια ευρύτερη περιοχή του Νομού Ηρακλείου, ωστόσο προσκρούει στην αδιαφορία της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ουσιαστική υλοποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Στην Ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος αναγνώρισε ότι τα πληθυσμιακά δεδομένα και οι ιδιαιτερότητες της περιοχής (μεγάλος αριθμός απασχολουμένων στις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και τουριστών) καθιστούν αναγκαία την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ωστόσο, αν και ο Οργανισμός του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Τυμπακίου προβλέπει συνολικά δεκατρείς οργανικές θέσεις, έχει προκηρυχθεί μόνο μία θέση Επιμελητή, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός.

Ο κ. Στρατάκης ανέφερε ότι ο ένας αγροτικός γιατρός που υπάρχει ουδόλως επαρκεί για μία περιοχή 20 χιλιάδων ανθρώπων, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα. Καμία πρόβλεψη δεν γίνεται επίσης για νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό, που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει το περιφερειακό ιατρείο Τυμπακίου ως πολυδύναμο.

Παράλληλα, ζήτησε από τον Υφυπουργό να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση του κτηρίου του ιατρείου, για το οποίο η δημοτική αρχή παραχώρησε το οικόπεδο, και σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου θα προβεί στην εκπόνηση της μελέτης για την κατασκευή, κόστους 1 εκατομμυρίου 700 χιλιάδων ευρώ, γεγονός που ανάγκασε τον Υφυπουργό να δηλώσει ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να δοθεί από το ΠΕΠ Κρήτης και όχι από το τομεακό του Υπουργείου.

Από το πολιτικό γραφείο