Προβλήματα από τη διαδικασία επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και ανάγκη τροποποίησής της

Αριθμός πρωτ: 2780
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα από τη διαδικασία επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και ανάγκη τροποποίησής της

Η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης, αποτελεί μία ακόμη πηγή προβλημάτων και αναστάτωσης, που έρχεται να προστεθεί στα έντονα παράπονα που γίνονται για τον αδιαφανή και αναξιοκρατικό χαρακτήρα της διαδικασίας.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, από αιρετό εκπρόσωπο στο Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, σε ανακοίνωσή του στον τοπικό Τύπο, η επιλογή των νέων διευθυντών και η τοποθέτησή τους τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή μεσούσης της σχολικής χρονιάς, θα δημιουργήσει νέα κενά στα σχολεία. Το γεγονός ότι δεν στάλθηκαν δάσκαλοι στις θέσεις νέων διευθυντών ενώ άλλοι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη διαδικασία έχουν πάρει αναρρωτικές άδειες, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την προβληματική κατάσταση, με τα πολλά κενά που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Επιπλέον, όπως έχει καταγγελθεί από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών, η διαδικασία επιλογής είναι αναξιόπιστη. Οι αντεγκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί οδηγούνται ακόμη και στη δικαιοσύνη, ενώ όπως έχω επισημάνει με τις Ερωτήσεις μου 5521/13-3-07 και 904/18-10-07 για τους σχολικούς συμβούλους και τους διευθυντές εκπαίδευσης, είναι χαρακτηριστική η αδιαφάνεια στην επιλογή, που γίνεται με βάση κομματικά και άλλα αναξιοκρατικά κριτήρια.
Επειδή ο αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης τονίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται οι Διευθυντές των σχολείων πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα, και πρέπει να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνεται από τον ίδιο τον Σύλλογο διδασκόντων κάθε σχολείου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να λάβει υπόψη του τις έντονες διαμαρτυρίες της πλειονότητας των εκπαιδευτικών και να προχωρήσει σε αλλαγές του τρόπου επιλογής διευθυντών σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να γίνει αξιοκρατικός και να μην διεξάγεται στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ